Скандални подробности излязоха наяве по време на делото на принц Хари срещу медийната група News Group Newspapers на Рупърт Мърдок.

Процесът е във Върховния съд в Лондон и е по иск на сина на крал Чарлз Трети за множество незаконни действия, извършени от името на таблоидите The Sun и вече несъществуващия News of the World, припомня Reuters.

От съдебни документи, разпространени от адвокатите на принц Хари става ясно, че брат му – престолонаследникът принц Уилям е уредил иск за телефонни измами срещу британския вестник на Мърдок срещу "огромна сума" и тайно споразумение, сключено с Бъкингамския дворец.

По време на предварителните изслушвания тази седмица медийната група, която е изплатила милиони лири за уреждане на над 1000 дела за телефонни измами, поиска съдът да отхвърли исковете на принц Хари и британския актьор Хю Грант, като заяви, че е трябвало те да предприемат действия по-рано. Тя също така отрича The Sun да е участвал в незаконна дейност.

Шпионаж, тормоз, подкупи. Принц Хари започна съдебна битка срещу таблоидитеПринцът и Елтън Джон се явиха като ищци във Върховния съд в Лондон

В изложение до съда правният екип на принц Хари заявява, че причината да не е предявил иск по-рано е, че между NGN и "институцията" - Бъкингамския дворец, е била договорена сделка за отлагане на всякакви искове до приключване на други висящи съдебни дела за телефонни измами.

"В отговор на този опит на NGN да предотврати предявяването на претенциите му в съда, ищецът трябваше да оповести подробности за това тайно споразумение, както и факта, че неговият брат, Негово кралско височество принц Уилям, наскоро е уредил претенциите си срещу NGN зад кулисите", заявиха адвокатите му.

Принц Хари заяви, че NGN е уредила иска на брат му Уилям "за огромна сума пари през 2020 г. ... без никой от обществеността да бъде уведомен и очевидно с някаква изгодна сделка".

По време на наказателния процес, бившият редактор на News of the World Клайв Гудман призна, че в средата на 2000 г. е хакнал гласовите пощи на телефоните на принцовете Хари и Уилям, както и на съпругата на по-големия брат Кейт Мидълтън. Нейният телефон е хакнат 155 пъти, този на Уилям - 35, а на Хари - 9 пъти, признава Гудман.

В изявлението си от 31 страници принц Хари атакува словесно високопоставени представители на NGN и собственото си семейство, които обвинява, че са в сговор с пресата, за да защитят имиджа си.

По думите му, тайната сделка е сключена, за да се избегне присъствието на член на кралското семейство на свидетелската скамейка в съда.

Принц Хари ще присъства на коронацията на крал Чарлз. Меган остава в САЩХерцогинята на Съсекс ще остане в Калифорния с принц Арчи и принцеса Лилибет, съобщи Бъкингам

Бъкингамският дворец "искаше да избегне на всяка цена" репутационните щети, причинени от публикуването през 90-те години на миналия век на подробности от "интимен телефонен разговор" между Чарлз и сегашната кралица-консорт Камила, когато баща му все още е женен за майка му принцеса Даяна, се казва в изявлението на принц Хари.

Баба му, покойната кралица Елизабет Втора, през 2017 г. е подкрепила решението му да продължи делото си и да поиска извинение от самия Мърдок, допълва Хари, който в момента води четири дела срещу британски вестници.

Но въпреки намесата на кралицата, година по-късно адвокатът на двореца му е казал, че "нищо не може да се направи, тъй като NGN не са в състояние да се извинят на Нейно Величество и на останалите членове на кралското семейство на този етап".

В становището си адвокатът на NGN Антъни Хъдсън отрича да е имало каквото и да е "тайно споразумение" между издателя и кралското семейство. Той твърди, че дори и да е имало такова, то не влияе на техния случай, че искът е подаден твърде късно.

Принц Хари, който понастоящем живее в Калифорния със съпругата си Меган Маркъл и двете им деца, не присъства в съда, но ще наблюдава процеса чрез видеовръзка, заяви адвокатът му Дейвид Шерборн.

През 2012 г. британската вестникарска група на Мърдок поднесе извинения за хакерските атаки, извършени от журналисти в News of the World и се принуди да закрие вестника в условията на бурна обществена реакция, припомня Reuters.

Мърдок обаче винаги е отхвърлял каквато и да е незаконна дейност във вестник The Sun, чийто редактор е била Ребека Брукс. Тя също отрича да е знаела за телефонните хакерски атаки и през 2014 г. беше призната за невинна в процеса.

Принц Хари твърди, че е "абсолютно изумен" от това и допълва, че от Двореца са имали "конкретна дългосрочна стратегия да държат медиите (включително NGN) настрана, за да изгладят пътя на мащехата ми (и баща ми), които да бъдат приети от британската общественост като кралица-консорт (и съответно крал), когато дойде времето".

Това е и причината твърденията за телефонни хакерски атаки да се избягват на всяка цена, допълва принц Хари.

Делото е едно от четирите, които той води срещу британски вестници.