Кралската машина за извънредни ситуации на Бъкингамския дворец се задейства с пълна сила след новината, че Чарлз III е болен от рак.

Най-належащият въпрос в момента се отнася към несигурността кога монархът ще може да се върне към пълноценна обществена дейност, пише в анализ по темата Guardian.

Управлението на Британската монархия протича по закони и протоколи, функциониращи от векове, така, че да осигурят възможно най-малко смущения в изпълнението на основните конституционни задължения на суверена.

Ето защо дори по време на периода на лечение на Чарлз III, работата в Бъкингамската администация ще продължи, макар и не по начина, по който сравнително новият крал би желал, отбелязва изданието.

Крал Чарлз III е диагностициран с рак, съобщи Бъкингамският дворец75-годишният британски монарх прекара три денонощия в болница миналия месец

Две кралски особи извън строя

Докато първородният син на кралица Елизабет II трябва да промени тотално графика си и да отложи публичните си изяви, други кралски особи се очаква да поемат задълженията му.

Неслучайно, самата кралица приживе твърди: "Трябва да ме видят, за да ми повярват". Жизнената сила на монархията е нейната видимост; посещенията на местната общност са също толкова важни, колкото и грандиозната церемониална показност, допълва още изданието.

Тъй като към момента две високопоставени кралски особи са извън строя – Кейт Мидълтън, принцесата на Уелс, се възстановява след сложна коремна операция и ще се върне към задълженията си едва след Великден, изглежда, че съпругът й Уилям и принц на Уелс, кралицата консорт Камила и сестрата на Чарлз – нейно височество принцеса Ана, ще понесат най-голямата тежест от кралските задачи.

Крал Чарлз, принц Уилям и бъдещето на британската монархияПроучване установява, че подкрепата за монархията намалява в дългосрочен план

Може ли кралицата консорт Камила да замести краля

Очаква се 41-годишният Уилям, който се завръща към публичните си изяви тази седмица, след като си взе отпуск, докато съпругата му беше в болница, да поеме някои от задълженията на краля в допълнение към собствените си ангажименти.

Съобщението за това беше направено само няколко часа преди изявлението на Бъкингамския дворец за диагнозата на Чарлз, а от администрацията на Двореца се надяват, че това ще внесе известна стабилност в кралското семейство.

Днес (7 февруари) принц Уилям се очаква да бъде домакин на церемония по встъпване в длъжност в замъка Уиндзор, а същата вечер ще присъства на годишната гала вечер за набиране на средства на Лондонската въздушна линейка в центъра на столицата, съобщиха от двореца Кенсингтън.

Като бъдещ крал в линията на наследяване, именно от него се очаква да поеме по-голяма част от отговорностите на баща си.

Официално: Чарлз III е новият крал на ВеликобританияЧарлз III беше коронясан на историческа церемония заедно със съпругата си кралица Камила

Според говорител на двореца, кралицата консорт Камила също ще "продължи да изпълнява пълната си програма от публични задължения", докато съпругът ѝ се лекува, като понякога може да го замества в определени задължения.

Със сигурност, графиците строго се пренареждат, а планираните посещения в чужбина също претърпяват промени.

Очакваше се кралят и кралицата да посетят Канада през май. Кралят, като глава на Британската общност, се очаква да присъства на срещата на правителствените ръководители на Британската общност (Chogm) в Самоа през октомври, което води до спекулации, че той може да посети Нова Зеландия и може би Австралия по същото време.

Въпреки че Бъкингамският дворец не е потвърдил предстоящи държавни посещения, те обикновено се планират месеци, ако не и година предварително.

Каква ще бъде сега Камила Паркър-Боулс?Макар че съпругата на краля традиционно е коронована за кралица, въпросът каква титла ще има Камила, когато Чарлз стане крал, беше сложен в продължение на много години

Приема се, че планирането на бъдещите посещения ще продължи, доколкото е възможно, като се вземат предвид променените обстоятелства. Всички допълнителни подробности ще бъдат оповестени своевременно, допълва Guardian.

Заболяването на монарха поражда перспективата Уилям да поеме задълженията му, точно както Чарлз заместваше кралица Елизабет в миналото. Други пътувания могат да бъдат отложени в зависимост от това как се развива здравословното състояние на краля.

Принц Уилям може също така да изиграе ключова роля на службата по случай Деня на Британската общност в Уестминстърското абатство в началото на март и на 80-годишнината от Деня на независимостта през юни.

Аудиенции с властта

Бъкингамският дворец не очаква кралят да не може да изпълнява основните си държавни задължения и той възнамерява да продължи да води официалната си кореспонденция в "червената кутия" - документи, които му се изпращат от правителството в качеството му на държавен глава, докато се лекува.

Завещанието на Елизабет II ще стои заключено в сейф поне 90 годиниЕдна немаловажна подробност не бе известна на обществеността до смъртта на принц Филип през април 2021 г.

Очаква се седмичните аудиенции с министър-председателя да продължат, като ще бъдат взети подходящи мерки, ако лекарите посъветват краля да сведе до минимум личните контакти. Възможно е те да се провеждат по телефон или чрез видеовръзка, както по време на пандемията.

Промяната в работата на двореца в разгара на пандемията всъщност доказа, че е възможно изпълнението на много от конституционните задължения чрез видеовръзка.

Но в случай, че кралят е временно недееспособен и не може да изпълнява държавните си задължения за определен период от време, законът предвижда кралски заместници, известни като държавни съветници.

Понастоящем Бъкингамският дворец не предвижда необходимост от тях. Но ако това се случи, са предвидени разпоредби в законите за регентството от 1937 г. и 1953 г.

От Елизабет II до Чарлз III: Kак се промени икономиката на ВеликобританияРазликите и приликите между Великобритания от 2023 г. и тази отпреди седем десетилетия

Държавните съветници

Сред лицата, които могат да действат като заместници, са кралицата консорт Камила и четиримата най-възрастни възрастни в линията на наследяване над 21-годишна възраст: принцът на Уелс, херцогът на Съсекс, херцогът на Йорк и принцеса Беатрис.

Освен това през 2022 г. кралят поиска от парламента да добави най-малкия му брат, херцога на Единбург, и сестра му, принцеса Роял, като допълнителни държавни съветници, за да могат да го заместват при необходимост, и допълнението беше ускорено със закон.

Законодателството добави Ан и Едуард към списъка, но не премахна Андрю и Хари. Последните двама обаче няма да бъдат използвани, тъй като Камарата на лордовете смята, че само "работещи членове" на кралското семейство ще бъдат призовани да действат като държавни съветници.

Двама от заместниците трябва да бъдат упълномощени да изпълняват официалните задължения на суверена, например да присъстват на заседанията на Тайния съвет, да подписват рутинни документи и да получават акредитивните писма на новите посланици в Обединеното кралство.

Politico: Грандиозна, архаична, изостанала – на кого е нужна коронациятаПогрешното схващане е, че церемонията бележи начало на управлението на новия монарх

Въпреки че могат да изпълняват повечето кралски функции, те не могат да изпълняват основни конституционни функции, като например въпроси, свързани с Британската общност, разпускане на парламента, освен по нареждане на краля, назначаване на министър-председател и т.н. Един от редките примери за това е през 1974 г., когато кралицата майка и принцеса Маргарет (сестра на Елизабет) са упълномощени да обявят извънредно положение и да разпуснат парламента, докато кралицата е в Австралия.

Назначаването на държавни съветници по време на болест на монарха също е рядкост. През септември 1951 г. крал Джордж VI делегира правомощия на съветници по време на заболяването си. То е отменено на 10 декември 1951 г., след като кралят оздравява.

Държавното откриване на 10 май 2022 г. се отклонява от прецедента, тъй като парламентът е открит - в отсъствието на монарха - от Чарлз, тогава принц на Уелс и Уилям, тогава херцог на Кеймбридж, действащи в качеството си на държавни съветници.

Това се дължеше на "епизодични проблеми с мобилността" на тогавашната кралица и по нейно искане. Това е единственият случай, в който от държавните съветници се изисква да действат от името на кралицата поради болест, а не поради отсъствието ѝ от Обединеното кралство.

Ще оцелее ли още дълго британската монархия в позлатената си клетка?Кралските особи се смятат за обществена собственост, като се очаква да играят по правилата на пресата

Регентство

Съгласно Законите за регентството от 1937 г. и 1953 г. може да бъде назначен "регент", който да действа от името на монарха, но само ако наследникът е на възраст под 18 години или ако монархът стане трайно недееспособен.

Обикновено регент е престолонаследникът, като в този случай това се пада на Уилям. Но в Обединеното кралство не се е налагало регентство от повече от 200 години, като последният принц-регент е бъдещият Джордж IV.

Периодът на регентство позволява на краля да прехвърли правомощията си като монарх на принца на Уелс, без да се налага да абдикира. Кралят продължава да бъде монарх и държавен глава. Регентството е по-дългосрочно решение от временните държавни съветници, допълва Guardian.