Нарастващата инфлация във Великобритания засегна финансите на британското кралско семейство, съобщиха от Бъкингамския дворец, цитирани от Reuters.

Последната година беше една от най-натоварените за кралското семейство от поколения насам - през юни миналата година се състояха тържествата по случай 70-годишнината на кралица Елизабет на трона, последвани от нейната смърт през септември и коронацията на крал Чарлз през май, отбелязва агенцията.

"Няма нужда да ви напомням, че този отчетен период се отнася за година, в която инфлационният натиск доведе до значително увеличение на цените на много стоки и услуги за всички организации, особено по отношение на разходите за гориво и енергия", заяви Майкъл Стивънс, кралски ковчежник, който представи новия финансов доклад.

В документа се посочва, че за погребението на кралицата и свързаните с него събития кралското семейство е похарчило 1,6 млн. паунда (2 млн. долара). През май британското правителство заяви, че разходите са били приблизително 162 млн. паунда, което включва разходите за полиция и охрана.

"Смята се, че погребалната служба е гледана от най-голямата световна аудитория за всяко събитие на живо в историята на телевизията", допълни Стивънс, чиято официална титла е Пазител на тайната каса.

Личното състояние на Чарлз III е £1,8 млрд., преизчисли The GuardianСъстоянието на краля включва автомобили, бижута, имоти, инвестиции, коне, редки марки, изкуство и наследствено имущество

Кралските разходи са нараснали с 5% до 107,5 млн. лири, като разходите за персонал са се увеличили значително, докато суверенната субсидия, която се основава на излишъка от приходите от Crown Estate, имотното портфолио на монархията, остава на ниво 86,3 млн. лири, а допълнителните приходи намаляват до 9,8 млн. лири.

В доклада се посочва, че делът на служителите от етнически малцинства се е запазил на ниво от 9,7%, като не е постигната целта за достигане на 10% до края на 2022 г. Комисията си е поставила нова цел от 14 % до 2025 г.

По данни на правителството около 18 % от населението на Англия и Уелс принадлежи към етническа група. "Решени сме да ускорим напредъка в тази област", заяви Стивънс.

От Двореца посочват още, че Чарлз III е наредил да се намали отоплението в кралските сгради. Монархът е заявил, че термостатите трябва да са настроени на 19 градуса, за да се намалят емисиите на парникови газове, в съответствие с дългосрочната му кампания за опазване на околната среда.

Стивънс потвърди, че емисиите от газ и отопление са намалели с 19%, което отчасти се дължи именно от намалението на термостатите.

Чарлз Трети иска да насочи част от приходите си към Британският крал иска приходите на Crown Estate от сделки с офшорни вятърни централи да бъдат употребени в интерес на

Стивънс също така разкри, че по-малкият син на Чарлз - принц Хари и съпругата му Меган - са освободили къщата си "Фрогмор Котидж" в имението на замъка Уиндзор и са изплатили всички разходи, финансирани от данъкоплатците за имота, "оставяйки короната със значително увеличен актив".

Той отказа да коментира ползването на Royal Lodge, имот в рамките на имението Уиндзор, от принц Андрю, след като вестниците писаха, че кралят би искал по-малкият му брат да го освободи.

Критиците на кралските особи заявиха, че монархията струва много повече, отколкото се предполага в доклада, и че синът на Чарлз III и престолонаследник принц Уилям, който получи 6 млн. лири от наследеното херцогство Корнуол, е трябвало да публикува пълни данни за годишните си отчети.

"Кралските особи дълго време криеха истинските си разходи, които според нас възлизат на поне 345 милиона паунда. Това е достатъчно, за да се платят 13 000 нови медицински сестри или учители", казва един от най-убедените антимонархисти на Острова Греъм Смит.