Музикалните звезди Адел, Ед Шийрън и Хари Стайлс са сред най-богатите жители на Обединеното кралство на възраст под 35 години.

Това показват данните в класацията на богатите, изготвена от Sunday Times, съобщава BBC.

Състоянието на всеки от музикантите се оценява на над 150 млн. паунда. Дори тази забележителна сума обаче не е достатъчна, за да попаднат в основния списък на най-богатите, за който трябва да притежават минимум 350 млн. паунда.

Достойни за класацията са министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак и съпругата му Акшата Мурти, въпреки че според изданието, напоследък богатството им е намаляло.

При хората под 35-годишна възраст 32-годишният изпълнител Ед Шийран е на седмо място по богатство със състояние от 300 млн. паунда, за което допринесоха продажбите на новия му шести пореден албум "Subtract".

Адел, която вече е на 35, е на девето място със 165 млн. паунда. Родената в Лондон певица е продала повече от 100 милиона копия, което е достатъчно основание за солидните й банкови сметки.

Адел губи милиони от отложени участияCOVID-19 остави певицата без доста солидни хонорари

Хари Стайлс може да се похвали с най-продавания албум в Обединеното кралство за 2022 г. - "Harry's House", а в момента музикантът е на турне в Обединеното кралство. Богатството на 29-годишния изпълнител се оценява на 150 млн. паунда.

Начело в класацията обаче е Гопи Хиндуджа и семейството му, които притежават огромен конгломерат от компании по цял свят и чието общо състояние възлиза на 35 млрд. паунда, в сравнение с 28,4 млрд. паунда през миналата година.

Сър Джим Ратклиф се завръща в топ 10 на най-богатите хора във Великобритания след две години извън челните места в класацията. В момента сър той притежава 29,6 млрд. паунда и може би е най-известен с битката си за закупуване на "Манчестър Юнайтед" - футболния му отбор от детските години.

Той е натрупал състоянието си чрез Ineos, компания за производство на химикали и суровини, отбелязва BBC.

От Елизабет II до Чарлз III: Kак се промени икономиката на ВеликобританияРазликите и приликите между Великобритания от 2023 г. и тази отпреди седем десетилетия

Макар че в списъка на богатите влизат най-богатите хора, тази година броят на милиардерите за първи път намалява от световната финансова криза през 2008 г. В списъка има 171 милиардери, което е с шест по-малко от предходната година.

Икономическите последици от пандемията, високата инфлация и повишаването на лихвените проценти натежаха върху състоянието на богатите.

Сър Ричард Брансън, който неотдавна заяви пред BBC, че се е страхувал, че може да загуби всичко по време на пандемията, е намалил богатството си почти наполовина до 2,4 млрд. паунда.

Собственикът на Virgin Atlantic е загубил 1,5 млрд. паунда, тъй като заради блокирането на полетите, а хотелите и фитнес клубовете му са останали затворени заради COVID-19.

Космическата компания Virgin Orbit на Ричард Брансън фалираМиналата седмица тя обяви съкращаването на около 85% от своите 750 служители

Състоянието на премиера Риши Сунак и съпругата му Акшата Мурти също е намаляло с 200 млн. паунда - от 730 млн. паунда през миналата година до 529 млн. паунда.

По-голямата част от богатството им се дължи на г-жа Мурти, която притежава значителен дял в IT бизнеса на баща си Infosys.

Новокоронованият крал Чарлз III заема сравнително ниското 263 място в списъка на богатите със състояние от 600 млн. паунда. Въпреки това той е по-богат от покойната си майка, кралица Елизабет II, чието състояние според миналогодишния списък е 320 млн. паунда.

Личното състояние на Чарлз III е £1,8 млрд., преизчисли The GuardianСъстоянието на краля включва автомобили, бижута, имоти, инвестиции, коне, редки марки, изкуство и наследствено имущество

Значително по-богата е Джоан Кей Роулинг, авторката на поредицата за Хари Потър. Нейната състояние се оценява на 875 млн. паунда, което е с 25 млн. паунда повече от миналата година.

Очаква се тя забогатее още, тъй като в момента води преговори с телевизионната мрежа HBO за превръщането на най-известното ѝ литературно произведение в сериал.

Междувременно две от звездите на филмите за Хари Потър са в списъка на най-богатите хора под 35 години. 33-годишният Даниел Радклиф притежава 92 млн. паунда, а богатството на Ема Уотсън, също на 33 години, се оценява на 60 млн. паунда, допълва BBC.