Британската коронация много напомня на встъпването в длъжност на американския президент. Ненужна по закон, но богата на показност и театър церемония, пише в анализ по темата Politico.

Все още съществува погрешното схващане, че церемонията бележи началото на управлението на новия монарх.

Но Чарлз не е кандидат за крал – той е такъв, откакто майка му кралица Елизабет II издъхна на 8 септември 2022 г.

Така че, няма да придобие нови правомощия или статут, когато короната на Свети Едуард докосне посивялата му коса. В този смисъл церемонията по коронацията изобщо не е необходима, допълва изданието.

Коронацията символично потвърждава нещо, което вече се е случило. Тя е само исторически остатък от епоха, в която короните често са били оспорвани и в която църквата е можела да помогне за легитимирането на един претендент пред друг.

От Елизабет II до Чарлз III: Kак се промени икономиката на ВеликобританияРазликите и приликите между Великобритания от 2023 г. и тази отпреди седем десетилетия

Приликите с встъпването в длъжност на президента на САЩ са много. Единственото законово изискване и при двете церемонии е държавният глава да положи клетва.

Американският президент се заклева да "пази и защитава" конституцията; кралят днес ще се закълне да управлява според законите и обичаите, да въздава правосъдие с милост и да поддържа "протестантската реформаторска религия".

Бог има голямо значение при коронацията. В основата си това е религиозна служба - по-специално англиканска.

Централният елемент е помазването - моментът, в който Божията благодат се предоставя на монарха като върховен управител на Англиканската църква.

Литургията датира от края на Х век и включва Свето причастие, молитви и традиционен език от Библията на крал Джеймс (английски превод на Библията, изготвен през 1604 – 1611 г. за нуждите на Англиканската църква), който ще бъде познат на милиони християни, гледащи по света.

Но богослужебният ред ще отразява и британската нация такава, каквато е през 2023 г.

Скромната коронация на Чарлз ще струва до $125 млн. на Обединеното кралствоИсторическото събитие се случва на фона на трудни икономически условия и най-тежката криза с разходите от едно поколение

Коронацията на кралица Елизабет II през 1953 г. е имперска церемония. Днес Обединеното кралство е загубило своята империя, но е запазило парадния характер.

Сега 14 генерал-губернатори - представителите на краля в кралствата от Общността на нациите от Канада до Соломоновите острови, ще влязат в абатството, а по-късно ще поздравят Чарлз.

През 1953 г. папска делегация чака пред манастира, тъй като законът на Ватикана ѝ забранява да влиза вътре. Сега тя не само ще се присъедини към повече от 2000 други гости в историческата сграда, но и кардиналът архиепископ на Уестминстър Винсънт Никълс ще помогне за благословията на краля.

Първата процесия ще носи Кръста на Уелс, който включва парченца от "Истинския кръст", подарен от папа Франциск. Еврейски, мюсюлмански, хиндуистки и сикхски членове на Камарата на лордовете ще представят символични елементи от регалиите.

Папата подари фрагменти от Христовото разпятие за коронацията на Чарлз IIIКръстът ще бъде начело на коронационната процесия в Уестминстърското абатство в Лондон

Други аспекти от церемонията също отразяват конституционната смесица, която представлява Обединеното кралство.

Чарлз ще трябва официално да декларира протестантството си, тъй като законът все още забранява на британския монарх да бъде католик.

За първи път церемонията ще включва шотландски, ирландски галски и уелски език. Представителят на Общото събрание на Църквата на Шотландия - другата призната от държавата църква в страната, ще представи Библията, върху която кралят ще положи клетва.

Коронационните процесии ще включват елементи от шотландските церемонии отпреди 1707 г., което ще напомня, че някога Шотландия е била независимо кралство.

Символично Чарлз ще бъде коронясан, докато седи върху древния "Камък на съдбата", който някога е бил притежание на шотландските крале и кралици.

Камъкът на съдбата пристига в Лондон за коронацията на Чарлз IIIЕдин от националните символи на Шотландия има изключителна история от векове наред

Новият принц на Уелс, Уилям, ще отдаде "почит" на баща си - ще коленичи, ще докосне короната и ще целуне бузата му.

На церемонията ще присъстват също новият първи министър на Шотландия Хъмза Юсаф и първият министър на Уелс Марк Дрейкфорд - и двамата ревностни републиканци. Към тях ще се присъедини и кандидатът за първи министър на Северна Ирландия, Мишел О'Нийл от Шин Фейн, въпреки пламенния антироялизъм на нейната партия.

В наши дни британската монархия обича да играе добре с онези, които се стремят към нейното премахване, отбелязва Politico.

Принц Хари ще присъства на коронацията на крал Чарлз. Меган остава в САЩХерцогинята на Съсекс ще остане в Калифорния с принц Арчи и принцеса Лилибет, съобщи Бъкингам

Конкуренцията за места в абатството е ожесточена.

През 1953 г. са присъствали почти всички депутати, а днес само няколко десетки. Онези, за които няма място, бяха ощастливени с предкоронационно чаено парти с краля и кралицата по-рано тази седмица, както и с билети за наблюдение на външните процесии от дъждовния тротоар на Парламентарния площад.

Броят на чуждестранните високопоставени гости също ще бъде ограничен. Преди 70 години само от Канада са присъствали 500 души; този път същият брой представлява почти цялото международно присъствие. През 1953 г. президентът на САЩ Дуайт Айзенхауер изпраща четиричленна делегация – сега държавният глава Джо Байдън изпраща само първата дама.

Във Великобритания аристократичните фамилии от месеци водят битки за отдавнашното право да размахват жезъл, да подават шпори или да държат знаме на архаичната церемония.

Някога съдът решавал как да се присъждат тези роли - този път отговорността беше делегирана на държавни служители.

Надзор над цялото събитие, както винаги, упражнява графът маршал - понастоящем херцогът на Норфолк Едуард Фицалан-Хауърд, нещо като наследствен организатор на партита от векове.

Ще оцелее ли още дълго британската монархия в позлатената си клетка?Кралските особи се смятат за обществена собственост, като се очаква да играят по правилата на пресата

Напрежението ще бъде голямо, тъй като, както при всички големи театрални събития, нещата могат да се объркат.

През 1838 г. архиепископът на Кентърбъри поставя коронационния пръстен на грешния пръст на кралица Виктория.

По време на забавената церемония за Едуард VII през 1902 г. възрастен и почти сляп архиепископ поставя короната на главата му по погрешен начин. Джордж VI, бащата на покойната кралица, се наложило да смъмри поданик, който настъпил коронационната си одежда.

Новият крал Чарлз III, който като дете е наблюдавал коронясването на майка си, е чакал почти седем десетилетия за собствената си коронация. Далеч не е сигурно, че като негови съвременници, ще доживеем още една, завършва анализа на Politico.