Крал Чарлз III е наследил активи, които са увеличили богатството му до почти 2 милиарда паунда, според задълбочено проучване и анализ на The Guardian, публикуван днес.

Личното богатство на монарха до голяма степен е скрито от обществения контрол и е невъзможно да се знае пълната стойност на имуществото му, посочва изданието.

The Guardian обаче прави първия цялостен одит на активите на краля, посочвайки, че най-ценният финансов актив на кралското семейство всъщност е пълният имунитет от данък върху наследството. Това вероятно е позволило на Чарлз да получи богатството на майка си без никакви вноски в държавната хазна.

В изявление относно публикацията на The Guardian говорителят на краля казва: „Въпреки че не коментираме частни финанси, вашите числа са изключително креативна комбинация от спекулации, предположения и неточности“.

Бъкингамският дворец е отказал да предостави алтернативни цифри, позовавайки се на политиката си да отказва да коментира личните финанси на кралските особи, настоявайки, че те трябва „да останат частни, както при всеки друг човек“, посочва The Guardian.

Изследването на активите на краля обаче разкрива колко различни са те от тези на всеки друг индивид, допълва изданието.

Личното богатство на Чарлз се оценява на общо £1,815 милиарда – сума, която е три пъти по-голяма от скорошно изчисление на Sunday Times, което не включва някои от най-ценните му активи.


Състоянието на крал Чарлз Трети е 600 милиона паунда, според Sunday TimesSunday Times отбелязва, че 74-годишният монарх е известен и със своята пестеливост

За да каталогизира притежанията на краля, екип от репортери на The Guardian работи с 12 експерти, които имат опит в оценяването на земя, имоти, превозни средства, изкуство и бижута. Изданието се опитва да проследи и инвестиционните активи на краля.

Трудността при разграничаването на общественото от частното богатство е илюстрирана от наличните 23 превозни средства в Royal Mews в Бъкингамския дворец и Сандрингам, частното имение на краля в Норфолк, сред които Rolls-Royces, Bentley и Jaguar.


Фондове за ретро автомобили са новото изкушение за богати инвеститориПрез 2023 г. ретро автомобилите изпреварват ръста на луксозните конкуренти - вино, часовници и изкуство

Някои кралски автомобили са частна собственост или дадени назаем на Уиндзор от производители. Други се държат от монарха от името на нацията.

Допълнително объркващо е, че превозните средства, обозначени като „държавни коли“, понякога се използват частно, като например когато принцеса Юджини, която никога не е била работеща кралска особа, пристига на сватбата си с „държавен“ Rolls-Royce Phantom VI от 1977 г. на стойност £1,3 милиона, отбелязва The Guardian.

Дворецът e отказал да коментира кои коли Чарлз държи в полза на нацията и кои са частна собственост. Консервативно изчисление, базирано на експертни оценки на онези автомобили, които могат да се приемат за частни, предполага, че те струват £6,3 милиона, допълва изданието.


Частна собственост на стойност £330 млн.

На Крал Чарлз не му липсват дворци, замъци и резиденции, на които да се наслаждава, но повечето от тях технически не са негови като Бъкингамският дворец и дворецът Кенсингтън.

Чарлз обаче е наследил от майка си две селски имения, които са сред най-ценните му активи. Първото е Балморал, служило като убежище на семейството на Уиндзор повече от 150 години. Семейството беше там след внезапната смърт на Даяна, принцесата на Уелс през 1997 г. Това беше и мястото, където след краткото си боледуване кралицата почина през септември миналата година, припомня The Guardian.

Имението включва не само замъка Балморал, но и 21 725 хектара земя и е оценено от експерт, цитиран от The Guardian, на £80 милиона.


Замъкът Балморал отново отваря врати за посетители Известното имение с площ от 50 000 акра обяви, че ще бъде отново отворено за посетители за първи път след смъртта на кралица Елизабет II

Още по-ценно е обширното имение Сандрингам в Норфолк, купено през 1862 г. от Виктория за нейния син. В допълнение към самото имение, което туристите могат да посещават срещу £23, Сандрингам включва 6400 хектара земеделска земя и имоти, давани под наем.

С помощта на специалисти The Guardian оценява Сандрингам на £250 милиона.

Чарлз не би трябвало да е платил данък върху наследството на Балморал или Сандрингам поради много преференциално споразумение, което майка му постига през 1993 г. с консервативното правителство на тогавашния министър-председател Джон Мейджър, което позволява монарсите да бъдат освободени от данък върху наследството, стимулирайки Уиндзорите да насочат цялото си богатство по линия на наследяване.

Това прави краля изключително богат, макар и в ущърб на неговите братя и сестри, принцеса Ан, принц Едуард и принц Андрю, който според съобщенията е „отчаян“, че не е получил това, което смята, че му се дължи.

Истинската дойна крава в кралския портфейл е херцогство Ланкастър, което се управлява като печеливш бизнес, осигурявайки на всеки, който седне на трона, годишни доходи от около £20 милиона.

Създадено с кралска харта преди стотици години, имението от векове е обект на разгорещен дебат за това дали трябва печалбите от него да отиват в хазната, припомня The Guardian.


The Guardian: Кралското семейство е получило над £1 млрд. от спорни имотиРазследването разкрива, че доходите на крал Чарлз и покойната кралица от херцогства са нараснали 16 пъти по време на управлението на Елизабет

Коне, филателия, изкуство, бижута

Сред многото активи, които покойната кралица е оставила на най-големия си син, вероятно за да се избегне плащането на данъци върху наследството, са нейните коне. Общата им прогнозна стойност е поне £27 милиона, допълва The Guardian.

След смъртта на майка си Чарлз е спечелил £2,3 милиона от продажба на коне на търг, сред които някои, подарени на кралицата от емира на Дубай и Ага Хан. Дворецът посочва, че ги разглежда като „лични“, а не като официални подаръци.

Той не прави същото твърдение за два официални подаръка, от Канада и Лаос, които са включени в личната колекция от марки на кралското семейство.

Кралската филателна колекция се смята за най-добрата в света и съдържа стотици хиляди марки, някои от които са събрани от прадядото на Чарлз, Джордж V, от британските пощи и колонии.

Изключително ограниченият достъп на обществеността до колекцията допринася за сложността при опитите на The Guardian да я оцени. Но консенсусът между четирима експерти e, че струва поне £100 милиона.

На династията Уиндзор е забранено да третира официални подаръци като своя частна собственост, посочва The Guardian.

Освен коне и марки, тези подаръци включват множество скъпи произведения на изкуството, получени от семейството по време на пътувания в чужбина. Сред тях са произведения на Марк Шагал и Салвадор Дали, подарени на принц Филип.

Както Филип, така и бабата на краля, са били запалени колекционери на изкуство и са купили много произведения на изгодни цени, които, продадени днес, биха реализирали многократно по-висока от оригиналната цена.


Изкуството - финансово безопасният рай за ултрабогатите Пандемията спомогна пазарът на изкуство да достигне нови невиждани ширини и кандидати да платят баснословни цени

Те включват картина на Моне, купена от кралицата майка в Париж малко след Втората световна война, когато цените са били ниски, за £2000. Сега тя може да струва £20 милиона, според експертите, с които е работил The Guardian.

Изданието посочва също така, че общата стойност на 60 от най-значимите произведения в списък от почти 400 произведения, изложени в „частни“ или „лични“ кралски колекции, е £24 милиона.

Тази сума не взема предвид „премията“, която някои купувачи биха могли да платят за предмети, които преди са били собственост на британски кралски особи.

Що се отнася до колекцията от бижута на кралското семейство, чиято по-голяма част е натрупана от кралица Мери, бабата на Елизабет II, експертите на The Guardian оценяват 54 частни бижута на стойност £533 милиона, отчитайки и надценката, която бижутата неизбежно биха имали, бидейки кралска собственост.

Инвестиции

Нито един аспект от богатството на семейство Уиндзор не е по-таен от неговите инвестиционни активи. В продължение на десетилетия кралските инвестиции са укривани от фиктивна компания, която, както разкриват архивите, е създадена, за да защити „смущаващото“ лично богатство на кралицата от обществен контрол, пише The Guardian.

През 1993 г. журналисти от Times обаче прегледаха регистрите на акциите на компании от FTSE 100, съобщавайки, че се смята, че около £43 милиона от тях се държат от монарха. Ако тези средства са останали инвестирани в компании от FTSE 100, днес същите инвестиции биха били на стойност £118 милиона, посочва The Guardian.