Принц Хари, херцогът на Съсекс, ще присъства на коронацията на крал Чарлз Трети следващия месец.

Това съобщи Бъкингамският дворец, цитиран от CNN. Меган, херцогинята на Съсекс, ще остане в САЩ заедно с децата на двойката, добавя дворецът.

"Бъкингамският дворец има удоволствието да потвърди, че херцогът на Съсекс ще присъства на церемонията по коронацията в Уестминстърското абатство на 6 май. Херцогинята на Съсекс ще остане в Калифорния с принц Арчи и принцеса Лилибет", се казва от двореца.

Това слага край на спекулациите дали и двамата херцози на Съсекс ще пътуват до Обединеното кралство за историческото събитие.

През март говорителят на принц Хари заяви пред CNN, че двойката е получила покана за коронацията, но все още не е потвърдила присъствието си.

От Бъкингам по-рано оповестиха още подробности за церемонията.

Крал Чарлз Трети ще измине по-кратък път до Уестминстърското абатство, съкращавайки маршрута на шествието, което следва майка му кралица Елизабет Втора през 1953 г.

Маршрутът от 2 км е малко по-къс от този, по който Елизабет стига до кралската църква.

Чарлз Трети няма да спази всички традиции за коронацията сиМакар да иска да покаже, че монархията все още е актуална в съвременна, Чарлз обяви плановете си да ограничи институцията

В разрез с традицията, Чарлз и кралицата консорт Камила ще излязат от Бъкингамския дворец в теглената от коне позлатена черна държавна каляска, направена за диамантения юбилей на трона на кралица Елизабет Втора.

Шествието ще премине през Адмиралтейската арка, покрай площад "Трафалгар" и статуята на Чарлз Първи - монархът, обезглавен през 1649 г., покрай сградата на Парламента, преди да пристигне за религиозната служба в 11 часа сутринта.

Очаква се по-кратка и не толкова екстравагантна церемония в сравнение с тричасовата служба, с която е коронясана Елизабет Втора. И все пак, голяма част от безценните кралски регалии, използвани от векове, ще бъдат част от коронацията както на Чарлз, така и на Камила, включително пет символични меча, два скиптъра и пръстен на суверена със сапфир и рубинен кръст, инкрустиран с диаманти.

The Guardian: Кралското семейство е получило над £1 млрд. от спорни имотиРазследването разкрива, че доходите на крал Чарлз и покойната кралица от херцогства са нараснали 16 пъти по време на управлението на Елизабет

Камила, която ще носи короната на кралица Мария, ще държи скиптър, изработен от слонова кост. Във Великобритания има почти пълна забрана за търговия с продукти от слонова кост, а престолонаследникът принц Уилям води кампания срещу незаконния трафик на части от животни, отбелязват медиите.

Короната е изработена от бижутерите Garrard за коронацията на крал Джордж V през 1911 г.

По време на тържествената церемония, водена от архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби, Чарлз ще бъде коронясан за крал с короната на Свети Едуард - централен елемент от Скъпоценностите на короната, разглеждани от милиони посетители всяка година в Лондонската кула (Тауър).

Камила ще носи короната на кралица Мери с диаманти за 40 млн. паунда Короната е изработена от бижутерите Garrard за коронацията на крал Джордж V през 1911 г.

По-скромната церемони на 6 май ще включва и собствено емоджи по поръчка, отразяващо първата британска коронация в ерата на социалните мрежи. Преди 70 години коронацията на кралица Елизабет Втора е първата, предавана по телевизията.

Короната, която е вдъхновила емоджито, е с рамка от масивно злато с приблизително тегло 2,2 кг, обсипана е с рубини, аметисти, сапфири, гранати, топази и турмалини, и има лилава кадифена шапка и лента от хермелин. Тя е носена от Елизабет по време на коронацията й, сега е преработена за сина й Чарлз.

Това не е първият път, в който се създават емотикони по подобен повод. През юни миналата година по случай платинения юбилей на кралица Елизабет Втора в Twitter се появи емотикона на корги - любимата порода кучета на Нейно Величество.

В момента, в който Чарлз III бъде официално обявен за монарх, хористи от Уестминстърското училище ще изпеят латинския призив "Vivat" - дългогодишна традиция за коронациите, включително и за тази на кралица Елизабет Втора през 1953 г.

В края на церемонията Чарлз ще смени короната на Свети Едуард с по-леката императорска държавна корона за шествието обратно към двореца.

На върха: Васко Василев ще бъде водещ цигулар на коронацията на Чарлз IIICoronation Orchestra е името на специалния оркестър, който ще обедини музиканти от всички оркестри в Обединеното кралство

В церемонията има и българска следа, тъй като виртуозният цигулар Васко Василев ще бъде концертмайстор на оркестъра за коронацията, който ще обедини музиканти от всички оркестри в Обединеното кралство и ще бъде под диригентството на сър Антонио Папано.

Коронацията на крал Чарлз Трети на 6 май, събота, ще бъде съпътствана от тридневни тържества. След съботната церемония британците са поканени в неделя да се съберат на традиционните квартални пикници. Понеделникът е празничен ден, като от Двореца приканват жителите да участват в обществени дейности.