Възможно ли е един документален филм да се превърне в най-касовия в историята на водеща платформа като Netflix и в същото време да навреди на главните си герои? Отговорът е – да. Седмица след началото на излъчването на документалния им филм в Netflix ново проучване показа, че популярността на принц Хари и Меган Маркъл в Обединеното кралство е спаднала още повече.

Първите три епизода на "Хари и Меган" бяха пуснати на 8 декември, а проучване на YouGov, британска интернет базирана компания за пазарни проучвания и анализ на данни, установява, че в рамките на този период популярността на принц Хари е спаднала с 13 пункта, а тази на неговата съпруга – със 7.

Telegraph все пак уточнява, че допитването на YouGov е проведено ден преди Netflix да пусне реално първите три епизода на документалния сериал, но след като публиката е имала възможност да види първите два драматични трейлъра на стрийминг гиганта за дългоочакваната документална поредица.

През ноември херцогинята на Съсекс е имала нетен рейтинг на популярност от -32 във Великобритания, а в новото проучване той спада до -39. Този на пронц Хари е спаднал от -13 на -26.

В крайна сметка, в първите серии освен леки подмятания срещу принц Уилям и Кейт Мидълтън Хари и Меган не правят особено стряскащи разкрития за кралската институция. Публикуваният тази седмица трейлър обаче подсказва, че зрителите може да видят промяна в тона в следващите три епизода, които излизат този четвъртък, след като Хари заявява, че "те" са били щастливи да лъжат, за да защитят принц Уилям, но не и него и Меган. В трейлъра не се посочва изрично кои са "те", но гласът му зад кадър е съчетан с изображение на Бъкингамския дворец.

Интересното в случая е, че всъщност рейтинга на сериала се движи в обратна посока на тези на Хари и Меган. В сряда Netflix обяви, че "Хари и Меган" е най-гледаният документален филм в историята на платформата.

През първата си седмица стартовата порция серии влиза в списъка на 10-те най-гледани предавания в САЩ, а във Великобритания заема категорично първо място. Повече от 28 милиона домакинства се очаква да гледат първите три епизода, като само във Великобритания 2,4 милиона са гледали първия.

Според Fortune "Хари и Меган" е бил най-гледаният телевизионен сериал на Netflix ден след премиерата си, преди да бъде изместен от новата екранизация от света на „Семейство Адамс“ Wednesday на Тим Бъртън.

Не само Хари и Меган обаче губят популярност. Резултатите на YouGov показват, че почти всеки член на кралското семейство е отбелязал спад в имиджа си спрямо ноември. Принц Андрю продължава да е най-непопулярният сред висшите кралски особи. Само 7% от британците го възприемат положително, а 86% продължават да имат отрицателно мнение за него.

Дори принцът и принцесата на Уелс, които са най-популярните кралски особи в Обединеното кралство, отбелязват спад в популярността си със 7 пункта.