Историята на семейство Адамс не е от вчера. Нито пък се разказва за първи път. Но това не пречи на новата адаптация да е на първите места по гледаемост в Netflix. Направен с активното участие на придобилия култов статут режисьор Тим Бъртън, сериалът Wednesday, който поставя в центъра малкото момиченце от демоничното семейство, разбива класациите по гледания в стрийминг платформата.

„Семейство Адамс“ са създадени през 1938 г. от аниматора Чарлс Адамс. Оттогава са се превърнали в печеливша търговска марка, независимо дали историята им е разказана в книга, комикс, анимация, сериал или игрален филм. Новата екранизация обаче предизвиква вълни от интерес, пише изданието Cbr.com.

Сериалът Wednesday е привлякъл вниманието на зрителите за цели 341 млн. часа (равносилно на гледане от 50 милиона домакинства) само през първата седмица след излъчване на пилотния епизод. Предишният рекордьор по този показател беше четвъртият сезон на Stranger Things (335,1 милиона часа за първата седмица след пускането му в платформата ). А две седмици след завъртането на сериала в Netflix той се превърна в третия най-популярен англоезичен сериал за всички времена, писа Variety. За тези две седмици Wednesday беше гледан общо 752,5 милиона часа. След още две седмици сериалът би могъл да счупи изцяло рекордите за най-голяма гледаемост в часове за един месец в Netflix. Сегашният рекордьор по този показател е четвъртият сезон на Stranger Things (гледан общо 1,35 милиарда часа през първия месец от завъртането му), а на второ място е Monster — Dahmer: The Jeffrey Dahmer Story (856,2 милиона часа през първия месец).

Зловещият рекорден рейтинг на Джефри ДамърДрамата на Netflix за серийния убиец привлича огромен брой гледания, но и критики

Oсвен че представя познати герои на ново поколение зрители, видимо тази адаптация се цели и в нещо повече.

За отбелязване е фактът, че в сегашната версия в ролята на учителката Мерилин Торнхил влиза Кристина Ричи, изиграла самата главна героиня при предишната адаптация през 1990 г. И тъй като зрителите се сещат за нея, мислейки за малкото момиченце от семейство Адамс, е предизвикателство да се намери млада актриса за този образ. Задачата сега е възложена на 20-годишната Джена Ортега, която въпреки крехката си възраст има сериозен опит в киното, работейки за Disney и Netflix.

В сегашния актьорски състав влизат и познати имена като Катрин-Зита Джоунс и Луис Гузман. Последният може и да не е сред най-популярните актьори, но пък със сигурност е сред най-работещите – през последните три десетилетия почти няма година, в която да не е снимал 2-3 филма. Така че дори да не се сещате за името му, със сигурност сте го гледали многократно.

Ортега, макар и натоварена с тежкото наследство на образа, създаден от Ричи, всъщност успява да превърне геронията в своя и да й придаде ново излъчване. В нея дори са вплетени някои симпатични черти, доста разбираеми за съвремието ни. Като истинска бунтарка главната героиня отказва да бъде роб на технологиите и предпочита писане и свирене на виолончело.

В новата версия всъщност латиноактьорите преобладават, което също работи в полза на продукцията. Катрин-Зита Джоунс, макар и утвърдено име в Холивуд от десетилетия, също не е „местна“, а от Уелс.

Но и най-добрият актьорски състав би бил заплашен от провал, ако режисьорската работа не е ниво. По тази линия Бъртън трудно може да бъде критикуван. А трябва да се отбележи, че и музиката е подбрана добре благодарение на Дани Елфман.

Така, комбинацията от внимателно подбиране, отличен актьорски състав и актьорска игра на високо ниво водят до голям успех за поредицата още от самото ѝ начало.