"Аватар: Пътят на водата" ще бъде пуснат официално по кината на 16 декември. За да може филмът да излезе на печалба за Disney, режисьорът Джеймс Камерън признава, че продължението на хита му от 2009 г. - най-касовият филм на всички времена с над 2,8 млрд. долара приходи, трябва да спечели повече от 2 млрд. долара в световния бокс офис.

За да стане ясно какви са очакванията към втората част на „Аватар“, от Fast Company посочват, че всъщност тя трябва да се превърне в третия или четвъртия най-печеливш филм на всички времена.

До момента най-печелившият филм за годината е "Топ Гън: Маверик" (1,48 млрд. долара в световен мащаб), който заема 11-о място в класацията за всички времена.

Всичко това означава, че много хора трябва да посетят киносалоните, привлечени от изключителната визия на филма, и то на фона на силна преориентация на потребителите към различни стрийминг платформи и бързо развитие на домашните аудио- и видеосистеми

Подобна цел изисква солидна, сложна и широкомащабна маркетингова стратегия. Въпреки това в навечерието на премиерата на филма, който така или иначе ще се превърне в исторически блокбъстър, Disney изглежда използва най-малко популярния маркетингов инструмент – сдържаност, посочват от Fast Company.

През 2009 г., когато Камерън и 20th Century Fox представиха за първи път света на „Аватар“, в маркетинговата кампания бяха използвани всички налични средства. В нея бяха привлечени партньори като Mattel, McDonald's, Coca-Cola, LG и Panasonic, като дори се стигна до обявяването на Ден на „Аватар“, четири месеца преди премиерата на филма на 18 декември, на който бяха прожектирани 16 минути в IMAX кината по целия свят.

За разлика от тогава, няколко дни преди премиерата на "Аватар: Пътят на водата" следи от подобна масирана кампания липсват. Разбира се, не трябва да се забравя, че Mercedes-Benz създаде концептуален електрически автомобил, наречен AVTR, както и нова реклама, в която се прави съпоставка между екологичните цели на компанията и посланието на филма.


Но това все пак не е много и от изданието дават пример защо - продължението на "Черната пантера" - "Уаканда завинаги", например, използва McDonald's, Lexus, Adidas, Sprite Zero, Target, Procter & Gamble, Mastercard, Mac Cosmetics, NBA и Xbox. Adidas дори създаде вдъхновени от филма тренировки в своето приложение Runtastic.

Любопитно е, че Disney e от компаниите, които винаги се стремят към чупенето на рекорди. Как да си обясним тогава тази постна маркетингова стратегия, особено за филм, от който се очакват такива приходи?

Според анализаторите това се дължи на факта, че цялостната среда е променена, а и предизвикателствата пред двете серии са различни.

"Аватар" беше оригинална история, а не адаптирана от вече съществуваща, която хората познават и обичат. Затова вместо да разчитат на историята и героите, Камерън и 20th Century Fox заложиха на това, че могат да привлекат публиката с безпрецедентните 3D визуализации и поглъщащия свят на Пандора, където се развива действието на филма.

Между излизането на „Аватар“ и това на "Аватар: Пътят на водата" обаче се появиха десетки филми, в които ефектите са на изключително високо ниво.

Затова Disney залага, че самият филм ще бъде най-важният маркетингов инструмент за втората част. Първият ход на компанията беше да пусне първата серия по кината през септември, която спечели впечатляващите 76 млн. долара в боксофиса. Междувременно дори трейлърите и тийзърите разказват много малко за сюжета и по-скоро наблягат на настроение за очите.

В Disney също така знаят, че филмът ще се задържи дълго след премиерата си в много киносалони. Оригиналният "Аватар" откри своя уикенд в кината със 79 млн. долара и в продължение на 10 седмици спадаше само с 8% седмично, посочват от Fast Company.

Сега остава да видим как ще се представи "Аватар: Пътят на водата".