Филмът Triangle of Sadness (със заглавие у нас „Идиотският триъгълник“) на шведския режисьор Рубен Йостлунд триумфира на Европейските филмови награди за 2022 г.

Той спечели в четирите категории, в които бе номиниран – за най-добър европейски филм, за най-добър режисьор, най-добър актьор и за най-добър сценарий.

Наградите на Европейската филмова академия са сред най-престижните в киноиндустрията. Церемонията се проведе в Рейкявик, а сред връчващите наградите беше българската актриса Мария Бакалова.


В обектива на режисьора попадат няколко типажа - новоизлюпени Instagram звезди, пенсионирани търговци на оръжие, шведски технологичен милиардер, знаменитости и руски олигарх
При получаването на приза за най-добър режисьор Рубен Йостлунд посвети наградата на една от звездите във филма - Чарлби Дийн, която почина внезапно през август на 32 години. Йостлунд триумфира и през 2017 г. на Европейските филмови награди с „Квадратът”.

„Харесва ми, че имаме европейска филмова общност и това е отправна точка за много неща в този филм. Истински горд съм, че в него играят актьори от Швеция, Дания, Франция, Австрия, Република Южна Африка, Гърция. Това е много важно за нас, горди сме с това”, каза продуцентът Ерик Хемендорф от сцената, след като прие наградата за най-добър филм.

„Давам всичко от себе си в продължение на много години и е хубаво, че сега получавам наградата. Май не трябва да спирам все още”, каза 69-годишният Златко Бурич, отличен за най-добър актьор за ролята си в „Идиотският триъгълник“.