До коронацията на крал Чарлз III остават по-малко от два месеца и цялото кралското семейство е в трескава подготовка за грандиозното събитие на 6 май.

По този повод Бъкингамският дворец разкри тази седмица някои детайли от церемонията в Уестминстърското абатство. Като например каква корона ще увенчава главата на кралицата консорт Камила.

От Кралската съкровищница, която се пази в Лондонската кула, вече е извадена короната на кралица Мери, за някои незначителни промени и допълнения, които ще направи Crown Jeweller. Това е дългогодишната традиция и ще отрази индивидуалния стил на кралицата консорт, съобщават от прессекретариата на кралската двойка.

Промените ще отдадат почит на покойната кралица Елизабет II - в бижуто ще бъдат монтирани диамантите Cullinan III, IV и V, които бяха част от личната колекция на покойния монарх и често бяха носени от нея като брошки.

Скъпоценните камъни са били поставяни в короната на кралица Мери. Така например Cullinan III и IV са били монтирани временно за коронацията през 1911 г., Cullinan V е бил добавен за коронацията на крал Джордж VI през 1937 г.

Това е първият път в новата британска история, в който вече съществуваща корона ще бъде използвана за коронация, вместо да бъде направена по поръчка нова, се отбелязва в официалното съобщение на Бъкингамския дворец. Това се прави по искане на Чарлз и Камила „в интерес на устойчивостта и ефективността“, подчертават от кралския прессцентър.

Короната на кралица Мери, съпругата на крал Джордж V, е изработена от бижутерите Garrard за коронацията през 1911 г. Тя я носи и за церемонията по възкачването на престола на сина си Джордж VI през 1937 г. Дизайнът е вдъхновен от короната на кралица Александра от 1902 г.

Снимки: The official website of the British Royal Family