Крал Чарлз III няма да присъства на австралийската банкнота от 5 долара след решението на Централната банка (Reserve Bank of Australia) да замени портрета на кралица Елизабет II с дизайн, „който почита културата и историята на първите австралийци“.

Другата страна на банкнотата от 5 долара ще продължи да изобразява австралийския парламент.

Решението, което беше подкрепено от австралийското правителство, вече предизвиква ожесточен дебат, пише The Guardian.

„Мисля, че това е още една атака срещу нашите системи, нашето общество и нашите институции“, заяви лидерът на австралийската опозиция Питър Дътън.

Австралийската монархическа лига също не одобрява решението, обвинявайки премиера Антъни Албанезе – който е отдавнашен привърженик на това Австралия да стане република – в „погазване на австралийската демокрация“.

„Това на практика е неокомунизъм в действие“, каза Филип Бенуел, председател на лигата.

Getty Images

На противоположно мнение в австралийският сенатор от партията на Зелените Лидия Торп, която е представител на коренното население. Тя нарече промяната „огромна победа за обикновените хора, хората от Първите нации, които се борят за деколонизиране на тази страна“.

По-рано Торп призова банкнотата от 5 долара да бъде с портрет на актьора и активист Джак Чарлз, който почина през септември.

През август миналата година на Торп също така ѝ се наложи повторно да произнесе клетвата си в горната камара на парламента, след като промени текста и нарече кралицата на Великобритания колонизатор.

Според проучване на Sydney Morning Herald от октомври, 43% от австралийците предпочитат банкнотата от 5 долара да включва австралиец, а 34% казват, че предпочитат Чарлз III.

След смъртта на Кралица Елизабет дебатът за това дали Австралия трябва да стане република се разпали отново, като лидерът на Зелените Адам Банд използва съболезнователното си обръщение, за да прокара каузата, припомня The Guardian.

Това беше в контраст с Австралийското републиканско движение, което временно спря кампанията си след нейната смърт.

Австралия за последен път проведе референдум по въпроса дали да стане република през 1999 г. и избра кралицата да остане държавен глава с малка разлика.

Сега решението за промяната на банкнотата от 5 долара идва на фона на очакванията Австралия да проведе друг референдум до края на годината, засягащ правата на коренното австралийско население, включително участието на негови представители при взимането на важни политически решения.

„Дизайнът и отпечатването на новата банкнота ще отнеме няколко години. Междувременно сегашната банкнота от 5 долара ще продължи да бъде в обращение и ще може да се използва и след пускането на новата“, съобщи още Австралийската централна банка.

Преди въвеждането на полимерните банкноти, хартиените банкноти от 5 долара изобразяваха филантропа Каролин Чизхолм, отбелязва The Guardian.