Замъкът Балморал – последният дом на кралица Елизабет II, ще отвори врати за посетители през пролетта.

Преди кралица Елизабет II да почине през септември, тя прекара последните си дни в любимия си замък в графство Абърдийншър, Шотландия.

Известното имение с площ от 50 000 акра обяви, че ще бъде отново отворено за посетители за първи път след смъртта на монарха, преди коронацията на крал Чарлз III на 6 май 2023 г.

Бившата ваканционна къща на британското кралско семейство посреща публиката на територията си всяка пролет и лято от 1931 г. И докато самото имение остава затворено, посетителите ще могат да разгледат с екскурзовод градините и изложбите от първата събота на април.

Тази година замъкът ще бъде домакин на специална фотографска изложба под заглавието „Монарсите на Балморал“.

За разлика от други официални кралски резиденции, които са собственост на Crown Estate, Balmoral Castle е един от двата частни имота, принадлежали на кралица Елизабет II. Другият е Sandringham Estate в Норфолк.

Замъкът Балморал е шотландският дом на кралското семейство, откакто е купен за кралица Виктория от нейния съпруг принц Албърт през 1852 г., като за първи път е бил нает през 1848 г.

През есента на 1842 г., две години и половина след брака си с принц Албърт, кралица Виктория прави първата си визита в Шотландия. Посещават Пъртшир и отсядат в имението Ардверикие. Двойката е очарована от околните планини и решава да се върне и да купи замъка Балморал и да го превърне в своя лятна резиденция. Сделката е сключена на 17 февруари 1848 г., до 22 юни 1852 г. кралското семейство изкупува и прилежащите терени и взема решение да построи нов замък. За проекта е поканен Уилям Смит, градски архитект на Абърдийн.

Замъкът е завършен през 1856 г.

Когато кралица Виктория умира през 1901 г. Balmoral Estates, съгласно условията на нейното завещание, наследява крал Едуард VII.

В документален филм от 2016 г., озаглавен „Нашата кралица на деветдесет”, принцеса Юджини признава, че „това е най-красивото място на земята. Мисля, че баба е най-щастлива там. Тя наистина, наистина обича планините”.

Замъкът Балморал ще остане отворен за сезон 2023 г. от 1 април до 31 юли. Билетите за вход вече са в продажба и могат да бъдат резервирани онлайн предварително. Входът е £16,50 ($19,80) за възрастни, £8,50 ($10,25) – за деца на възраст от 5 до 16 години.

Снимки: Balmoral Castle