Британският крал Чарлз III се справя "изключително добре".

Това заяви съпругата му кралица Камила в първия си публичен ангажимент след като 75-годишният монарх беше диагностициран с рак.

По време на благотворителен концерт в катедралата в Солсбъри, Южна Англия, кралицата консорт заяви още,че кралят е трогнат от посланията за подкрепа от обществеността.

Крал Чарлз III е диагностициран с рак, съобщи Бъкингамският дворец75-годишният британски монарх прекара три денонощия в болница миналия месец

Малко след това крал Чарлз се подложи на лечение на увеличена простата, преди Бъкингамският дворец да обяви, че последвалите изследвания на монарха са показали, че той има форма на рак.

Тъй като кралят отложи публичните си задължения, за да се подложи на лечение, а Кейт Мидълтън не се очаква да се върне към ангажиментите си преди Великден, именно на Уилям и Камила се пада тежестта да изпълняват основните публични ангажименти от графиците им и да осигуряват представителство на монархията, допълва Reuters.

Кой ще замести Чарлз? Дворецът задейства екшън план след болестта на краляНай-належащият въпрос в момента се отнася към несигурността кога монархът ще може да се върне към пълноценна обществена дейност

На този фон, вторият син на Чарлз III – принц Хари, продължава битката си с таблоидната преса.

Той заяви, че мисията му да прочисти тези издания ще продължи "докрай", след като прие солидно обезщетение за уреждане на делото си срещу Mirror Group Newspapers.

Хари отправи поредния си критичен коментар срещу бившия редактор на групата Пиърс Морган.

През декември Върховният съд в Лондон постанови, че принцът е станал жертва на незаконно събиране на информация, включително телефонни измами, от журналисти на таблоидите Daily Mirror, Sunday Mirror и Sunday People със знанието на техните редактори.

Съдия Тимъти Фанкър постанови, че около половината от разгледаните публикации са резултат от незаконни действия и присъди на принца обезщетение в размер на 140 600 лири (177 170 долара).

Принц Хари постигна най-голямата си победа срещу британските таблоиди

В конкретния процес бяха разгледани само 33 от 148-те статии, предложени от правния екип на Хари, а днес адвокатът му Дейвид Шерборн заяви на заседание на Върховния съд, че MGN вече се е съгласила да плати допълнително значително обезщетение и съдебните си разноски в размер на 400 000 долара за неуредени искове.

Принц Хари заяви, че споразумението е потвърдило твърденията му за поведението на вестниците.

"Всичко, за което казвахме, че се случва в Mirror Group, всъщност се случваше и то много по-зле, както постанови съдът в своето изключително осъдително решение", допълва принцът в изявление, прочетено извън съда от неговия адвокат.

Кралската особа е един от около стоте ищци, включително актьори и спортни звезди, които са съдили MGN. Медийната група, която понастоящем е собственост на Reach заяви, че е доволна от постигнатото споразумение с принца.

Принц Хари става първият кралски свидетел пред съда от 130 години насамПреди него, Едуард VII свидетелства по бракоразводно дело и в процес за клевета - и в двата случая преди да стане крал

"В случаите, в които е извършено историческо нарушение, ние се извиняваме безрезервно, поехме пълна отговорност и изплатихме обезщетение", заяви говорител на MGN.

Самият принц Хари не присъства на изслушването в съда днес, тъй като беше във Великобритания през седмицата, за да разговаря с баща си, след диагностицирането с рак.

Двамата успяха да се срещнат за по-малко от час във вторник, преди Чарлз да напусне Лондон и да се отправи към дома си в Източна Англия, където се възстановява.

На следващия ден принц Хари се върна в Калифорния, където живее със семейството си – Меган Маркъл и двете им деца Арчи и Лилибет.