Животът на Острова може да не представлява голям интерес за останалата част от населението на планетата.

Но сривът в британската кралска фамилия, който разтърси обществото през последните седмици, обиколи световните медии и влезе във всички новинарски заглавия.

И тук не става въпрос само за информация със силно пикантен привкус или обмяна на непотвърдени факти с жълт нюанс относно личности с аристократична кръв.

Скандалът с Кейт Мидълтън може да има далеч по-солена цена за монархията Уиндзор, чиято бизнес империя се изчислява на стойност 28 млрд. долара, пише Fortune.

Неуспехът с Photoshop обработката на снимката за Международния ден на жената е само последният от поредицата гафове, които доведоха до обществено недоверие към кралските медии и към самата монархическа институция.

С нарастването на загрижеността относно състоянието на Кейт Мидълтън кралското семейство рискува да поеме не само неодобрение от поданиците си, но и значително загуби от огромното си богатство.

"Бизнес авоарите на кралското семейство обхващат голям брой недвижими имоти и инвестиции. Макар и да не са "бизнес" в традиционния смисъл на думата, активите им са влиятелни и допринасят значително за тяхното богатство и за икономиката на Обединеното кралство", коментира пред Fortune Стейси Джоунс, основател и главен изпълнителен директор на брандинг компанията Hollywood Branded. Нещо повече, "влиянието им се простира отвъд простото финансово въздействие – те оформят културните и обществените норми", допълва той.

Откъде печели британската монархия

"Фирмата", или най-висшите членове на кралското семейство, са лицата на империя на стойност 28 милиарда долара, която включва огромни недвижими имоти в Обединеното кралство като The Crown Estate, The Duchy of Cornwall и The Duchy of Lancaster, последните две от които генерират частни доходи за монарха.

В момента херцогство Корнуол се управлява от принц Уилям, който е най-големият син на крал Чарлз Трети и негов престолонаследник.

Основната дейност на това херцогство е да управлява поземлените владения на монархията в Англия, които възлизат на около 135 000 акра. Въпреки че на Уилям не е позволено да продава каквито и да е активи на херцогството с цел лична изгода, той получава годишните приходи, които генерират поземлените владения.

Активите на херцогството към 2022 г. възлизат на около 1,5 млрд. долара.

Междувременно херцогство Ланкастър е частно имение, състоящо се от портфейл земи, имоти и активи, държани на доверие от суверена.

То включва селски имоти, земеделски земи, градски разработки, исторически сгради и търговски имоти в Англия и Уелс.

Към 2022 г. стойността на имението е приблизително 831,5 млн. долара и генерира 25,5 млн. долара печалба всяка година.

"Може да се каже, че кралското семейство е най-важният и влиятелен "човек" в цяла Англия, освен министър-председателя", коментира пред Fortune Евън Нирман, основател и главен изпълнителен директор на компанията за кризисен пиар Red Banyan.

"Това не са обикновени хора. Те контролират огромни активи с неизчислима стойност", допълва той.

Освен от имотите си, кралското семейство получава средства и от суверенната субсидия, или финансирания от данъкоплатците фонд, от който се плаща на монарха за официалните му задължения.

За периода 2022-2023 г. крал Чарлз Трети е спечелил еквивалента на почти 109 млн. долара от този грант, който се използва за финансиране на поддръжка на имотите, заплащане на персонала и покриване разходите за други кралски задължения като речи и посещения.

Дори Бъкингамският дворец признава, че британската монархия "понякога е описвана като скъпа институция, като кралските финанси са забулени в объркване и тайна".

От двореца добавят: "Кралското семейство се ангажира да гарантира, че публичните средства се изразходват възможно най-разумно и ефективно, както и да направи кралските финанси най-прозрачни и разбираеми".

Но много данъкоплатци не са съгласни с това.

Критиците твърдят, че публичните средства могат да бъдат изразходвани за други неща в полза на обществото, като например наемане на повече медицински сестри и учители. Други казват, че разходите за монархията са основна причина за кризата с разходите за живот във Великобритания.

Да се изчисли точно колко струва кралското семейство на Обединеното кралство е трудно – в крайна сметка, при цялата им зависимост от държавата, техният звезден статут е във фокуса на медии, създава сувенири, привлича туристи и като цяло подхранва вниманието към страната.

Ето защо пиар кризата, свързана с Кейт Мидълтън, би могла да бъде особено вредна за общественото им възприятие в дългосрочен план и по този начин да намали тяхното бизнес и икономическо въздействие.

Какво точно се случва с Кейт Мидълтън

Ако не сте проследили конспиративните теории в социалните мрежи и новините за Кейт Мидълтън, сигурно сте спали по-добре от всички любители-разузнавачи, пише Fortune.

В средата на януари дворецът Кенсингтън разпространи изявление, с което информира обществеността, че принцесата ще бъде извън полезрението на публиката до Великден (последния уикенд на март) заради "планирана коремна операция".

Новината веднага беше посрещната със скептицизъм, а недоверието към двореца само се засили през последните две седмици след публикуването на някои съмнителни снимки на Кейт.

Първо, TMZ публикува пикселизирана снимка на жена, приличаща на Кейт, носеща слънчеви очила в кола с майка си Карол Мидълтън.

Но истинско вълнение предизвика снимката, публикувана от двореца Кенсингтън за Осми март. На нея се виждаше принцесата на Уелс с трите си деца (принц Джордж, 10 г.; принцеса Шарлот, 8 г.; и принц Луи, 5 г.).

Впоследствие фотографията беше свалена от AP, Getty Images, Reuters и други големи информационни агенции, след като се появиха доказателства, че е манипулирана. Новинарските организации, фотоекспертите и онлайн наблюдателите посочиха десетки грешки.

В понеделник дворецът Кенсингтън публикува изявление от Кейт, в което тя пое вината за редакцията на снимката.

Само няколко часа след изявлението, Daily Mail публикува снимка на Кейт и Уилям в кола. Според таблоида Уилям е бил на път към Уестминстърското абатство за годишната служба по случай Деня на Британската общност, а Кейт е отишла на "частна среща".

Тази снимка също беше размазана и показваше само задната част на главата на Кейт. Онлайн наблюдатели твърдят, че и тя е манипулирана по някакъв начин, като правят сравнение с предишна снимка на принцесата и твърдят, че образът ѝ е бил обработен с фотошоп.

Постоянните съмнения, подсилени от грешките на двореца Кенсингтън, сега заплашват да подкопаят широкото одобрение, на което се радваха именно тези кралски особи.

Според Стейси Джоунс "всяка възприета грешна стъпка или скандал" може да се отрази на финансовите авоари на семейството чрез намаляване на обществената подкрепа. Казано по-просто, данъкоплатците може да не са толкова склонни да отделят пари за институция, на която нямат доверие.

"Правило номер едно в областта на връзките с обществеността е никога да не лъжеш", казва пред Fortune Кайл Анки, ръководител на отдела за връзки с обществеността в Wisteria PR.

"В свят, в който широката общественост по-добре от всякога различава истината от измислицата, е много възможно неотдавнашните комуникации или липсата на такива от страна на двореца да окажат трайно въздействие върху всички аспекти на техния бизнес и общественото възприятие."

Той вижда само два начина, по които кралското семейство може да преодолее този проблем. Първият е да не казват нищо и да се надяват, че нещата "с времето ще се върнат към нормалното си състояние", или да дадат пълен отчет с всички факти за ситуацията, когато настъпи моментът.

Подкопаното доверие: Към херцогинята, пресата и двореца

Напълно възможно е в историята с Кейт Мидълтън да няма нищо повече – тя просто е претърпяла операция и се нуждае от време за почивка.

Това, което изглежда по-малко вероятно е общественото доверие в кралското семейство да се върне към някогашните си високи нива.

"Всяка стъпка, която кралското семейство прави, се следи много внимателно от обществеността. Макар че имотите им няма да бъдат значително застрашени от PR криза, тя ще оформи начина, по който обществото гледа на тях. Тогава те трябва да отделят огромно количество време и енергия за разсейване на кризи като тези, предизвикани от Хари и Меган, а сега и със скандала с фотошопа на Кейт.", смята Евън Нирман.

Други експерти обаче не са на мнение, че тази криза ще навреди на репутацията на кралските особи завинаги.

Провалът на Кейт "ще доведе до краткосрочно прекъсване на доверието, но ако няма нови грешки от кралското семейство, но доверието ще бъде възстановено за година", казва пред Fortune Ерик Шифър, председател на Reputation Management Consultants.

Той прогнозира, че дворецът Кенсингтън "ще избегне нови самоналожени грешки и ще се съсредоточи отново върху развитието на значими за обществото въпроси и политики".

"Кралското семейство често възприема отразяването на пресата като несправедливо или натрапчиво. Те обаче са в симбиоза и наистина се нуждаят един от друг. Монархията е еволюирала, за да се адаптира и да управлява отношенията си с медиите", смята пиар експертът Джоунс.

Сега обаче новинарските организации се отнасят с недоверие към информацията, подавана им от двореца. Информационна агенция AFP определи двореца Кенсингтън като "абсолютно ненадежден източник" след скандала с фотошоп снимката на Кейт Мидълтън.

Всяка възприета манипулация може бързо да прерасне в спор. След това добавете и бързото разпространение на информация, което изисква реакции на противоречия и дезинформация. Пиедесталът, от който може да се падне, ще става още по-висок за кралското семейство, допълват експертите.