Репутацията на двореца Кенсингтън е в колапс след скандала със снимката на Кейт Мидълтън, за която тя публично призна, че е редактирана.

Според кралски коментатори и експерти по връзки с обществеността, има два основни начина, по които публичните щети пред обществото могат да бъдат поправени, пише BusinessInsider.

Кратка хронология на събитията: Кейт Мидълтън отсъства от публичното пространство от месец януари, когато дворецът съобщи, че е претърпяла коремна операция.

След засилващите се спекулации и теории, в неделя тя публикува официална снимка с децата си, която часове по-късно беше оттеглена от световните фотоагенции след подозрения, че е била манипулирана.

В рядко срещано лично съобщение, публикувано в профила на двореца Кенсингтън в X в понеделник, самата Кейт Мидълтън заяви: "Подобно на много любители фотографи, понякога експериментирам с редактирането", след което се извини "за всяко объркване", което снимката е предизвикала.

Дворецът Кенсингтън не отговори на допълнителни запитвания за коментар.

Изявлението на Кейт не успя да потуши спекулациите на обществеността, а напротив – засили ги още повече.

Някои коментатори се питаха защо точно принцесата е направила изявление, след като снимката е дело на принц Уилям и разпространена от пресцентъра на Кенсингтън.

Други посочиха категорично, че това е накърнило доверието между кралското семейство и обществеността във Великобритания.

"В качеството си на принцеса на Уелс тя винаги ще се ползва с различен стандарт и не мисля, че публичното изявление имаше желания ефект на омаловажаване на въпроса", коментира пред Business Insider Еван Нирман, основател и главен изпълнителен директор на компанията за кризисни комуникации Red Banyan.

"Всичко, което направи, е да повдигне повече въпроси, отколкото отговори, което означава, че бъдещите снимки ще бъдат внимателно проучвани години наред", допълва той.

Репутацията на двореца Кенсингтън е по-важна от всякога, особено след като стойността на монархията беше поставена под въпрос след смъртта на кралица Елизабет II. Годишният доклад за суверенната субсидия показа, че през финансовата 2022-23 г. кралското семейство е струвало на британските данъкоплатци 86,3 млн. паунда, или около 110,5 млн. долара.

Въпреки че кралските особи са от полза за икономиката на Обединеното кралство – една от последните оценки на Brand Finance предполага, че те могат да спечелят 958 млн. паунда през финансовата година 2023-24 г., обществените критики остават високи.

Неуспешната PR стратегия на Кейт и Уилям подхранва съществуващите кампании за премахване на монархията.

Republic, британската група против монархията, организира протест по случай Деня на Британската общност, на която в понеделник присъстваха принц Уилям и кралица Камила.

Във видеоклип в X, се чуваше как протестиращите скандират: "Долу короната".

Republic също така започна кампания за премахване на кралската тайна. Организацията пише на своя уебсайт, че кралското семейство е освободено от законите за свобода на информацията. "Нито един друг публичен орган няма такова ниво на секретност, освен службите за сигурност", твърди организацията.

Дворецът има две спасителни стратегии, за да успокои обществеността, обясняват експерти: Да публикува оригиналната, нередактирана снимка или да накара Кейт Мидълтън да се появи публично – с лично присъствие или чрез видеопослание.

"Единственият изход е или да се публикува оригиналното изображение, или да се пусне видеоклип, на който Кейт да говори пред камерата; в противен случай репутацията на двореца като надежден източник на информация ще се превърне в руини", категоричен е Джак Ройстън, кралски коментатор и водещ на подкаст.

Крис Шип, кралски редактор в ITV, е съгласен с неговото мнение. Смята, че дворецът трябва да публикува оригиналното изображение, но същевременно допълва, че е "малко вероятно" да го направят.

Тениъл Кларк, управляващ директор и главен публицист в Chambers Media Solutions, заяви пред BusinessInsider, че би било полезно, ако Кейт Мидълтън се появи публично.

Ходът е полезен не само от гледна точка на пиара, но и като успокоение на поддръжниците на принцесата, че тя е в добро състояние.

"В свят, в който здравето на свръхвидимо публично лице като принцесата на Уелс е поставено под въпрос, тази грешна стъпка само подхранва спекулациите. Отвъд кралските традиционалисти и монархисти – на човешко ниво, хората са загрижени за нея, а не само за образа ѝ", допълва Кларк.