Откриха нова „огромна древна цивилизация на маите“ на 2000 години

5082
Откриха нова „огромна древна цивилизация на маите“ на 2000 години

© Ancient Mesoamerica

Екип от американски изследователи, в сътрудничество със свои колеги от Франция и Гватемала, е открил неизвестна досега 2000-годишна цивилизация на маите в северна Гватемала. В статията си, публикувана в списание Ancient Mesoamerica, групата посочва, че откритието е направено с помощта на технологията LiDAR.

LiDAR е система, подобна на радара, но се основава на лазерна светлина, а не на радиовълни. През последните години тя се използва за сканиране на части от гъсти тропически дъждовни гори и откриване на следи от древни цивилизации. Лазерите, използвани в такива системи, са в състояние да проникнат през растителните покриви на тропическите гори, разкривайки какво има под тях.

В рамките на това ново начинание изследователите прелитат над части от Гватемала с цел да картографират местността. По време на полета обаче те се натъкват на нещо, което описват като „огромна древна цивилизация на маите“.


12-те необикновени находки на 2022 г.Kакво ще кажете да откриете средновековен брачен пръстен в двора си?

При изучаването на картите екипът успява да идентифицира повече от 1000 селища на древната цивилизация, обхващащи приблизително 1000 квадратни километра, повечето от които са били свързани с множество пътища. Изследователите са успели също така да установят, че някогашните селища са били гъсто населени - откритие, противоречащо на теориите, според които ранните мезоамерикански селища са били по-скоро с малко жители.

Наска разкри нови тайни – 168 загадъчни геоглифи са открити върху платотоИзображенията са идентифицирани след две години теренни проучвания с въздушни снимки и дронове от перуански и японски изследователи

Пътната система на древната цивилизация се разпростира на общо 177 километра, което е позволявало на нейните членове сравнително лесно да посещават съседните селища. Изследователите отбелязват, че пътната мрежа е позволявала да се полагат „колективни трудови усилия“.

Учените са открили и доказателства за наличиети на големи платформи и пирамиди в някои селища, които според тях са служили като централизирани центрове за работа, отдих и политика. Те отбелязват също така, че в някои от селищата е имало спортни игрища. Древната цивилизация е изградила и канали за пренос на вода и резервоари за задържането ѝ, за да могат да я използват през сухите периоди.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

...
# 0
20:12 | 29 December 2022
vsiako novo ne6to e dobre zabraveno staro ....ni6to novo pod slunceto
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg