От момче за всичко до милиардер

11556
От момче за всичко до милиардер

Откакто Егон Жоао да Силва е изкарвал парите си като момче за всичко в Жарагуа до Сул, заможен град в Южна Бразилия, заселен от европейски имигранти, е изминало доста време, пише Forbes.

Силва е бил едва на 13 години по това време, но малко след това се мести на по-добра работа като банков служител. След това през 1957 г., след като вече има 14-годишен стаж в банка, той става партньор в малка компания с осем души персонал, която се занимавала с производство на ауспуси. Четири години по-късно, компанията вече има 150 служители, а Силва решава да напусне, за да се изправи, както той го нарича пред “най-голямото предизвикателство в кариерата си.”

Силва, заедно с Вернер Рикардо Войг и Джералдо Вернингхус основава WEG S.A., която започва да произвежда електромотори, а днес се занимава и с производството на електрическо оборудване и компоненти. Компанията е сред най-големите производители на електромотори в света, произвеждайки близо 68 000 мотора на ден, или невероятните 11.5 милиона на година. Служителите на компанията са 27 000 в цял свят, което прави WEG S.A. един от най-големите работодатели в този сектор.


Що се отнася до предизвикателството на Силва и неговите партньори, рискът определено им се отплаща. Към 5 декември бразилската публична компания има пазарна капитализация в размер  8.46 млрд. долара. WEG S.A. е контролирана от Силва, Войг и Лилиян Вернингхаус, вдовицата на Джералдо Вернингхаус, който умира през 1999 г. Тримата притежава 50.1% от компанията чрез холдингово дружество на име WPA Participacoes e Servicos S.A., чиято собственост е поделена поравно между тях. Акциите на компанията са поскъпнали с 15% през последната година. Техните дялове от по 16% ги правят милиардери, като състоянието на всеки от тях се оценява на около 1.4 млрд. долара.

В момента 84-годишният Силва не занимава директно с управлението на бизнеса и е представляван в борда на директорите на компанията от своя син Десио да Силва.

Войг, който е на 83 години, обича да чете и да свири на кларинет. Вернингхаус, който започва кариерата си на 14 години като чирак в работилницата на баща си, изучава механиката и също като Войг е служил в армията. Той напуска ръководните си длъжности във WEG S.A., за да започне политическа кариера като дори става кмет на Жарагуа до Сул, където е централата на WEG S.A. Вернингхаус  умира в автомобилна катастрофа през 1999 г., а делът му в компанията е наследен от съпругата му Лилиян.

Силва и Войг произхождат от скромни семейства и са известни с това, че странят от медиите и са концентрирани изключително върху работата си. В рядко интервю за списание DOM преди четири години Силва казва: “Хората са по-добре подготвени в интелектуално отношение, но истинския ‘дарби’ си остават същите: решителност, отдаденост, дисциплина и себеотрицание.”

Човек си заслужава да се замисли върху тези думи, изречени от от момче за всичко, което впоследствие става милиардер.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg