Кои са най-старите мостове в света?

15054
Кои са най-старите мостове в света?

© Мостът Алкантара, Испания. снимка: Pixabay

Мостовете са нещо, което днес повечето хора приемат за даденост. В древността обаче това са били едни от най-сложните инфраструктурни съоръжения.

Те се появяват по време на възхода на първите цивилизации в Древна Месопотамия. Тези ранни мостове са били прости конструкции, направени от дървени трупи, камъни и пръст, но точно по тази причина мостовете от този период не са оцелели до наши дни.

Повечето от най-старите мостове в света, които съществуват и днес, са създадени от древните римляни. Те са били едни от най-изкусните архитекти и строители на древността. Много от тези структури все още се използват и са се превърнали в исторически забележителности.


Ето и списък с 10-те най-стари моста в света:

10. Мостът Карамагара (Кападокия, Турция)

Мостът Карамагара е построен между 5-и и 6-и век след Новата ера в епохата на Византийската империя. Мостът се състои от една заострена арка и е най-ранният известен пример за съоръжение с подобна архитектура.

Мостът Карамагара е бил част от по-голям римски път, който води до град Мелитене в Източна Анадола. Мостът вече не се използва, тъй като е бил потопен след завършването на язовир Кебан през 1975 г.
 

 

9. Мостът край Лимира  (Ликия, Турция)

Мостът край Лимира е сравнително непознат, но уникален каменен мост. Смята се, че е един от най-старите сегментни аркови мостове в света. Той се намира близо до древния град Лимира и е най-голямата строителна конструкция от древността в региона.

Начинът, по който са построени арките на моста, му придава необичайно плосък профил, който е уникален в римското инженерство по онова време. По тази причина е трудно да се датира периода на неговото изграждане, но се предполага, че е някъде през 3-и век след Новата ера. Освен това научни изследвания за моста са много малко, а в древните исторически източници липсва информация за него.

8. Мостът Банд-е Кайсар (Шущар, Иран)

Банд-е Кайсар, известен и като Моста на Валериан, е римски каменен арков мост, построен  на територията на днешен Шущар в Иран. По времето, когато е изграден (около 260 – 270 г. следн.е.) той е  бил комбиниран с бент, което го прави първото подобно съоръжение в региона. Името му може да се преведе и като Бентът на Цезара.

Според персийската история Банд-е Кайсар е кръстен на римския император Валериан, който е пленен с цялата си армия от сасанидския владетел Шапур I. Язовирният мост е използван до края на 19-и век и днес е част от по-голям обект, включен в световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Стотици кораби са погребани за вечни времена на дъното на Черно мореИменно заради свирепия си нрав морето, което днес събира летовници по всяко кътче от дългата си 4090 километра брегова линия, е наречено Черно море


7. Мостът Джендере (Адъяман, Турция)

Мостът Джендере, известен също и като Моста на Септимий Север, е римски мост, датиращ от късния период на Римската империя. Намира се близо до древния град Арсамея в Югоизточна Турция. Вероятно на същото място преди него е съществувал по-стар мост, а настоящата конструкция е изградена около 200 г. след н.е.

Предполага се, че мостът е построен от легионите на римска армия, за да могат да започнат война с Партия. По-късно на моста са добавени и четири колони в коринтски стил в чест на римския император Луций Септимий Север (193–211), втората му съпруга Юлия Домна и техните синове Каракала и Публий Септимий Гета.

Мостът Джендере е част от един от най-важните национални паркове в Турция, който е включен в световното културно наследство на ЮНЕСКО.

 

 

6. Мостът Понте Сант’ Анджело (Рим, Италия)

Понте Сант’Анджело е един от най-известните римски мостове в света. Изграждането му е поръчано от римския император Адриан, за да свърже центъра на града с новопостроения мавзолей, който сега е известен като замъка Сант'Анджело, преминавайки през река Тибър. В миналото мостът се е наричал Понс Елиус, което означава Мостът на Адриан.

Съвременният вид на Понте Сант’Анджело е проектиран от известния италиански скулптор и архитект Джан Лоренцо Бернини. Днес мостът се използва единствено от пешеходци и осигурява живописна гледка към река Тибър и замъка Сант’Анджело.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg