230 млрд. евро дължат гръцките домакинства и фирми на банките

407
230 млрд. евро дължат гръцките домакинства и фирми на банките

"Двеста и тридесет милиарда евро дължат към банки домакинства и фирми в Гърция", предупреждава гръцката централна банка от страниците на гръцките вестници днес.

Банката посочва, че и през тази година финансово-кредитните институции не престават да отпускат заеми и че жилищните кредити в момента започнали да отстъпват място на кредитите, предоставяни на фирми, които са били увеличили неимоверно

"Рамбовци" на пазара срещу невнасялите осигурителни вноски", съобщава в заглавие в. "Апогевматини" във връзка с обявените от правителството мерки за решаване на проблема с осигурителните вноски. Изданието помества данни, които показват, че невнасялите осигурителни вноски нанасят вреда на осигурителната система на страната в размер на 6.8 млрд. евро.

Правителството в Гърция наскоро прие законопроект, който предвижда драстични намаления на пенсиите, повишаване на пенсионната възраст, промени в статута за осигуряване на жените, обединяване на пенсионните фондове и орязване на допълнителните пенсии. Промените засягат два милиона работещи. В Гърция има пенсионери, които получават пенсия, по-висока от заплатата им, когато са работили. Други хора получават пенсия за повече години, отколкото са работили в действителност, а държавата изплаща под формата на пенсии 23.8 милиарда евро годишно или 12.5% от БВП на страната, според министър-председателя Костас Караманлис.

В същото време "черен септември" за икономиката съзира министърът на икономиката и финансите Георгиос Алогоскуфис, цитиран от в. "Та неа". Според вестника драматичното признание било направено от министъра на заседание на правителството. Той казал, че от есента нещата в икономиката щели да се влошат и че мнозина вече подлагали на съмнение способността на кабинета да се справи с растящата инфлация, публичните дефицити и социално слабите.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg