Атинската фондова борса също ограничава късите продажби

684
Атинската фондова борса също ще ограничи късите продажби на акции от 24 септември до 31 декември като част от световните действия, насочени към спада на фондовите пазари след резките промени на Уолстрийт от миналата седмица, предава Reuters.

Местната комисия по капиталови пазари е решила да предприеме тези временни мерки по отношение на късите продажби за да увеличи прозрачността и да осигури по-спокойно протичане на пазарната дейност, се казва в изявление на регулаторния орган.

Регулаторът ще публикува ежедневни данни за всички сделки с къси продажби, които са сключени по време на всяка сесия, както и броят на акциите, които са взети под наем, за да бъдат продадени на късо, казват от комисията.

Юридически лица, с къси позиции в акции, надхвърлящи 0.1% от общия брой на акциите, издадени от съответната компания, ще трябва да съобщят за това на регулатора или на борсата не по-късно от следващия ден.

Мярката няма да преустанови тази практика, но може да намали обемите на късите продажби от страна на крупните инвеститори. Мерките не са толкова радикални както на други борси, според Такис Заманис, брокер от Beta Securities.

Инвестиционните посредници трябва да са сигурни, че клиентите им, продаващи акции, имат възможност да ги предоставят бързо, казват от регулаторния орган.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...