България предоставя 1 млн. лева на Косово

616
България предоставя 1 млн. лева на Косово

България ще участва в международната донорска конференция за Косово, съобщава Министерският съвет. На форума, който ще се проведе на 11 юли в Брюксел, ще бъде заявено намерението ни да предоставим помощ за Косово в размер на 1 млн. лв.

Средствата се осигуряват от предвидените в държавния бюджет за официална помощ за развитие. Изразходването им ще става след договаряне на конкретни проекти с косовската страна и с други международни партньори.

Решението на Министерския съвет е продължение на активната политика на България като страна-член на ЕС и на НАТО от Югоизточна Европа, признала Република Косово като независима държава.

"Нейната цел е демократизиране и стабилизиране на региона, подпомагане на социално-икономическото развитие на Косово, постигане на просперитет на гражданите на новата държава и консолидиране на демократичните й институции. Решението е важна стъпка в защитата на българските национални интереси в Косово, които са както в областта на регионалната стабилност, сигурност и сътрудничество, така и в двустранен план", се казва в съобщението.

Като член на ЕС, България има ангажимент за участие в политиката на Общността по линия на сътрудничеството за развитие и от държава-получател на международна помощ става донор за развиващите се страни. Целта, поставена пред новоприсъединилите се членове на ЕС, е размерът на т. нар. официална помощ за развитие да достигне 0,17% от брутния национален доход към 2010 г.

През 2007 г. правителството утвърди Концепция относно политиката на България за участие в международното сътрудничество за развитие.

По тази линия вече бяха предоставени средства за обучение на представители на палестинската полиция и за преодоляване на последствията от разрушителното земетресение в Китай и от циклона „Наргис” в Бирма/Мианма през м. май т. г.

По време на утрешната конференция САЩ ще предоставят на Косово над 400 милиона долара за периода 2008-2011 г., като около 150 милиона ще бъдат под формата на опростени дългове“, заяви Хенриета Фор- директор на USAID.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg