Барозу определи България като финансов отличник

767
Барозу определи България като финансов отличник

Европейската комисия подкрепя България за влизане в Шенген, каза председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу в Министерски съвет след среща с премиера Бойко Борисов. Той похвали и България за финансовата й дисциплина.

Председателят на ЕК е на двудневно посещение у нас за заседание на Европейската народна партия в София.

Барозу припомни, че две правителства - на Холандия и Финландия, считат, че в момента не могат да вземат такова решение. Мога да кажа, че България е отговорила на критериите и е справедливо България и българите да се радват на всички предимства, които носи членството в Шенген, добави Барозу.

Той отбеляза, че ЕК ще продължи да работи заедно със страните членки, за да бъдат преодолени различията. Европа е с вас и тази цел ще бъде постигната, каза Барозу.

По-рано Европейския парламент прие втора резолюция в подкрепа на членството на България и Румъния в Шенген.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че на 31 октомври премиерът на Холандия Марк Рюте ще бъде на посещение у нас. Надявам се след това, което ще види на място, да промени своето решение, добави Борисов.

Председателят на ЕК поздрави българския премиер за финансовата дисциплина у нас. По думите му това е начинът да се избегнат високите лихви.

"България е много добър пример за дисциплина, предприе редица мерки за своята фискална консолидация. Времената са тежки за европейската икономика, въздействието на кризата се усеща навсякъде в Европа, включително тук, в България", каза Барозу.

"Трябва да има решение сега, в момента, не можем да отлагаме важните решения. Надявам се, че можем на 23 октомври в Европейския съвет да постигнем споразумение за решителни действия за Гърция", допълни председателят на ЕК.

По думите му важно е да се ускори усвояването на еврофондовете в България. Много е постигнато вече, отбеляза той. Той подчерта, че трябва да се използват европейските фондове за стимулиране на заетостта. Има добри примери за това как европейските фондове могат да променят нещата, каза той и даде пример със софийското метро.

Г-н Борисов е човек, с когото се познаваме от години, той е добър приятел и защитник на европейската интеграция, изтъкна преседателят на ЕК. Той заяви, че парите от европейските фондове са израз на солидарност, практически ориентирана помощ и добавена стойност, която Европа дава на България.

Подкрепям правителството, защото смятам, че то върши добра работа в името на Европа и на България. Като председател на ЕК моята партия е Европа, ще работя с това правителство, но ще работя и с правителство с други идеологически убеждения, каза още Барозу в отговор на журналистически въпрос.

Премиерът Бойко Борисов благодари за посещението на председателя на ЕК. Най-вече, че въпреки дъжда, дойде и видя строежа на софийското метро, археологическите разкопки, каза Борисов.

Барозу е посетил строителната площадка на втория метродиаметър в София и „Античен комплекс Сердика", който беше разкрит по време на строителните работи по разширение на метрото в София в участъка „Пътен възел Надежда - бул. Черни връх". Проектът се финансира от Оперативна програма „Транспорт".

Премиерът благодари на Жозе Барозу за подкрепата му. "За нас е важно, когато обясняваме за строгата фискална дисциплина, да помогнете в обяснението на българските граждани, което правим ежедневно, че това е залог и гаранция, че следващите поколения ще живеят по-добре", посочи българският премиер.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg