Bear Stearns повиши кредитния рейтинг на Чехия и занижи този на Унгария

428
Bear Stearns повиши кредитния рейтинг на Чехия и занижи този на Унгария

Инвестиционната банка Bear Stearns повиши кредитния рейтинг на Чехия до "market weight" от "underweight", като запази този на Полша и занижи кредитния рейтинг на Унгария до "underweight" от "market weight" в резултат на повишаващата се инфлация в страната, посочиха данни на информационното издание marketwatch.com.

Въпреки забавянето на ръста на Чехия и растящия дефицит по текущата сметка на страната, правителството най-после е отчело като проблем растящия бюджетен дефицит, което е положителен факт според анализатори от инвестиционната банка.

Друг положителен фактор, довел до завишаване на кредитния рейтинг на страната са добрите прогнози за ръст на печалбите на чешките компании за настоящата и следващата година.

От банката коментират, че чешките индекси са се възстановили от силното си понижение през февруари и се търгуват над нивата си от май 2006 година, като от там определят компаниите, търгувани на чешката и унгарската фондова борса като не особено "евтини".

Сред компаниите, препоръчани от Bear Stearns в Чехия са Orco Property Group - компания, инвестираща в жилищни и офис-имоти, както и телевизионният оператор Central European Media Enterprises, който е водещ в Централна и Източна Европа.

Сред избора на унгарски компании попада най-голямата унгарска банка и собственик на българската Банка ДСК - ОТР.

Полската икономика запазва лидерската си позиция на най-бързоразвиващата се икономика в региона според инвестиционната банка.

Значителното население на страната от близо 40 млн. души предопределя и по-нататъшните добри перспективи за развитието на полската икономика, като от Bear Stearns потенциал виждат в банковия сектор в Чехия, като предупреждават инвеститорите внимателно да подбират банките, в които инвестират.

Унгария запазва водещата си позиция по провеждани структурни реформи, но потреблението в Чехия остава относително ниско и повишението на инфлацията крие известни рискове.

От Economist Intelligence Unit очакват ръстът на унгарската икономика да възлезе на 2.6% през тази година, след което да се повиши до 3% през 2008 година. През изминалата година икономиката на Унгария регистрира ръст от 4%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg