Безработицата в Гърция се повишава до 8.3% за първото тримесечие

521
Безработицата в Гърция се повишава до 8.3% за първото тримесечие

Процентът на безработицата в Гърция се е увеличил на 8.3 за първото тримесечие на 2008 г. в сравнение с последното тримесечие на миналата година според данни на Националната статистическа служба на Гърция (НССГ), цитирани от БТА.

За първото тримесечие на миналата година официално регистрираната безработица е била 9.1 процента. Статистическата служба отбелязва също, че през март тази година безработицата е достигнала 9 процента, а през февруари е била с процент по-ниска.

Според НССГ официално 406 547 души в страната са безработни, а броят на трудово заетите е 4.51 млн. души.

Службата отбелязва още, че безработицата е по-широко разпространена сред жените, отколкото сред мъжете.

През първото тримесечие безработни са били 12.3 процента от жените, докато процентът на безработните сред мъжете е 5.5%. Значително увеличена е безработицата във възрастовата група от 15 до 29 години - 17.3 на сто.

Във възрастовата група от 15 до 24 години тя достига до 27.1 на сто, а при групата от 25 до 34 години - до 11.9 на сто.

Според данните на НССГ дългосрочно безработните, които са без работа над 12 месеца, съставляват 47.6% от общия процент на безработните.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg