Броят на румънските компании, изплащащи дивидент, продължава да се понижава и през 2006 г.

354

Броят на румънските компании, търгувани на фондовата борса в страната, които са изплащали дивидент на акционерите си, продължава да намалява.

Причина за това според анализаторите е острата нужда на компаниите от инвестиции в разрастване на бизнеса им. Въз основа на това прогнозите са, че тенденцията за намаляване на броя на компаниите, изплащащи дивидент, ще продължи и през следващите години.

През изминалата година едва 18 от листнатите на румънската фондова борса компании са разпределили дивидент за акционерите си, на фона на 21 компании година по-рано и 25 през 2004 година, сочат още данните.

В същото време средната норма на изплащания дивидент като процент от цената на акциите е възлязъл на едва 1.44% през изминалата година, в сравнение с 2.57% през 2005 година и 16% през 2004 година, сочат още данните.

От една страна, за намаляване на броя на компаниите и нормата на изплащания дивидент стои острата нужда на румънските компании за инвестиции с влизането на страната в ЕС, а от друга, намаляване на натиска за раздаване на дивидент под парична форма върху ръководствата на компаниите, коментират анализатори, цитирани от румънското финансово издание ZF.ro.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg