Чуждестранните инвестиции в Хърватска нарастват два пъти през изминалата година

393
Чуждестранните инвестиции в Хърватска нарастват два пъти през изминалата година

Хърватска е привлякла 2.83 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции през изминалата година, посочиха изнесени данни на националната банка на страната в петък.

Това е било и най-високото равнище на чуждестранните инвестиции в страната за година от 1993 година насам, посочиха още статистически данни.

Размерът на инвестициите е близо два пъти по-голям от този през 2005 година, когато те са възлезли на 1.42 млрд. евро, според данните на централната банка на Хърватска.

Най-голям чуждестранен инвеститор в страната е била Холандия за изминалата година с размер на инвестирани средства от 1.9 млрд. евро, следвана от Франция с инвестиции от малко над 1 млрд. евро.

От 1993 година до края на 2006 година преките чуждестранни инвестиции в Хърватска, която преговаря за членство в ЕС са възлезли сумарно на 14.2 млрд. евро.

Австрия е била най-големият чуждестранен инвеститор в страната за посочения период с инвестиции в размер общо на 2.67 млрд. евро, следвана от Холандия с 2.6 млрд. евро, Германия с 2.2 млрд. евро и Франция с 1.1 млрд. евро.

За 13-те години най-големи са били чуждестранните инвестиции в банковия сектор възлизащи на 3.6 млрд. евро, следван от химическата индустрия с 1.7 млрд. евро и пощенските и телекомуникационните услуги с 1.5 млрд. евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg