Десет неща, които не знаете за Турция

11588
Десет неща, които не знаете за Турция

Никакви стени не паднаха в Турция в края на Студената война; нямаше и цветна революция. Страната, която навремето бе единственият страж на южния фланг на НАТО, в момента се намира в центъра на един нов, развиващ се регион, коментира сп. "Форин полиси".

Турската икономика, която десетилетия наред опитваше да се освободи от оковите на високите нива на лихвите и хроничната инфлация, през последните две години стана най-бързоразвиваща се в Европа.

Ръстът на БВП през 2011г. (8,5%) не бе много зад този на Китай. Турция в момента е в процес на пренаписване на конституцията си и се бори с демони, сред които е наследството й от военни намеси и дългото отричане на кюрдската идентичност.

Докато се бори с миналото си, Турция също така трябва да се съсредоточи върху бъдещето си на страна с много млади хора, където половината от населението е на възраст под 29 години.

Тя е страна, кандидатстваща за членство в ЕС, и същевременно има водеща роля при разрешаването на проблемите в Близкия изток. Да разбереш Турция в момента означава да разбереш модерния свят, пише БТА.

Ето и десет неща, които не знаете за Турция:

1. Турция е почти толкова урбанизирана колкото Франция

Важна част от динамиката на Турция е бързата й урбанизация. Например Истанбул - динамичен център за бизнес и финанси, три пъти се е удвоявал по размери и брой на жители от времето на следвоенния период - от 1.5 млн. през 1955 година до над 12 млн. души днес.

Това представлява едно придвижване на хора, търсещи по-добра работа, образование и здравеопазване. Напливът на хора в Истанбул е около 200 хил. души годишно.

В момента 70% от Турция е урбанизирана - за сравнение във Франция урбанизацията е 77%. Този бърз процес е един от основните двигатели на социалната и политическа промяна в страната.

2. Политиката в Турция е светска, но религията все още има важна роля

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР - позната в Турция повече със съкращението си АКП, "ak" на турски означава "бял", "чист", следователно - "чиста партия") е последната от серията партии, произлизащи от ислямистко движение, създадено през 60-те години.

ПСР се окачествява като социално-консервативна партия, но отхвърля твърденията, че е ислямистка формация. ПСР обаче разкри повече място за религията в обществения живот, като част от усилията й Турция да стане по-демократична страна.

Същевременно обаче продължава да има съмнения, че партията има скрита ислямистка програма (например наскоро бе одобрен нов закон за образованието, за който се смята, че насърчава религиозното образование).

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Yeshu
# 0
15:05 | 12 May 2012
Hey, subtle must be your mdilde name. Great post!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...