Доклад на Грийнпийс предизвика паника в района на АЕЦ "Черна вода"

470
Представители на международната организация за защита на природата Грийнпийс препоръчаха бременните жени и децата, живеещи в района на румънската АЕЦ "Черна вода", да бъдат евакуирани заради завишени емисии в атмосферата и висока концентрация на трициум (радиоактивен изотоп на водорода), съобщава днес румънската преса.

Природозащитниците са изготвили доклад, в който твърдят, че емисиите на трициум в атмосферата и в река Дунав са доста завишени и нарастват годишно, защото реакторът остарява.

Предупрежденията на Грийнпийс предизвикаха паника сред местните хора. "Подозираме, че има нещо нередно, защото здравословното ни състояние е лошо, боли ни глава, прилошава ни", казва загрижена млада жена.

От АЕЦ Черна вода реагираха бързо, заявявайки, че докладът на Грийнпийс е "непълен и грешен". Кметът на село Черна вода свързва доклада на международната организация с приключване на срока за внасяне на оферти за строеж на трети и четвърти блок на атомната електроцентрала, които според кмета организацията "чисто и просто не желае".
АЕЦ "Черна вода" е проектирана за пет реактора Канду 6, канадско производство. Първият реактор бе пуснат в експлоатация през 1996 г., а вторият - през август тази година. Двата реактора покриват около 17-18 процента от енергийните нужди на страната.

Вчера изтече крайният срок за внасяне на оферти за строеж на трети и четвърти блок на електроцентралата. Оферти са подали шест компании - Електрабел (Белгия), Енел (Италия), Ибердрола (Испания), ЧЕЗ (Чехия) ArcelorMittal (Румъния)и RWE (Германия).

Предвижда се трети реактор на АЕЦ Черна вода да бъде построен за 64 месеца, а търговската му експлоатация да започне през октомври 2014 г., а на четвърти реактор - през май 2015 година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg