ЕС и МВФ готови да окажат натиск на Атина

944
ЕС и МВФ готови да окажат натиск на Атина

Висши представители на ЕС и МВФ започват решаващо инспекционно посещение днес, за да окажат натиск на Гърция да направи повече, за да се оправи с финансите си. В същото време хиляди гръцки работници започнаха 24-часова стачка, за да протестират срещу мерките на правителството.

Една година след финансовото подпомагане на ЕС/МВФ, което спаси страната от банкрут, затъналата в дългове Гърция отново е във фокуса на вниманието на фона на растящи спекулации, че ще й се наложи да наложи загуби за частните притежатели на облигации.

Представители на страните от еврозоната, включително германският канцлер Ангела Меркел заявиха в навечерието на посещението, че напредъкът на Гърция е ключов фактор за определяне дали тя ще получи по-добри условия по заема от 110 милиарда евро или допълнителни помощи с цел избягване реструктурирането на дълга.


В този дух Лоренцо Бини Смаги - член на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди, че неизпълнението на задълженията по дълга на Гърция или преструктурирането му ще съсипе гръцката икономика и ще засегне цялата еврозона.

Той каза, че евентуално преструктуриране на дълга ще постави гръцката банкова система „на колене" поради загубата на държавни облигации и защото ще бъде изгубено правото за рефинансиране от ЕЦБ. „Тъй като държавата не може да се рефинансира сама, какъвто беше случаят в Аржентина, правителството няма вече да има достатъчно средства да изплаща пенсии, заплати и други разходи", заяви Смаги.

Юрген Старк - водещ икономист на ЕЦБ, също предупреди Атина, че финансовата помощ за Гърция не идва от "бездънен кладенец".

„Не гледам на това като на бездънен кладенец", заяви той в интервю за германско радио по повод отпуснатия заем на Гърция.

„Мисля, че това, което приложихме преди година с МВФ, е реалистична програма, която трябва да бъде изпълнена", добави той.

ЕЦБ взима участие в програма чрез продажбата на гръцкия публичен дълг на вторични пазари и държи правителствени облигации на стойност милиарди евро, емитирани от Гърция.

Източник от еврозоната в Брюксел заяви, че Гърция трябва да покаже достоверен напредък по одобрените цели за фискална консолидация и приватизация на държавни активи преди да се обсъди последващо спешно финансиране.

Посещението ще направи оценка дали дългът на Гърция е устойчив и дали страната е извършила достатъчно напредък по фискалните реформи с цел да получи пети транш на стойност 12 милиарда евро по силата на действащото споразумение.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg