ЕС ще продължи да упражнява надзор над Гърция въпреки намалелия й бюджетен дефицит

379
ЕС ще продължи да упражнява надзор над Гърция въпреки намалелия й бюджетен дефицит

Европейският съюз ще продължи да упражнява надзор над Гърция, въпреки регистрирания спад на бюджетния дефицит под допустимите за Еврозоната три процента с мотива, че структурният дефицит и публичният дълг все още са на високи нива.

Изненадващата декларация бе направена от европейския комисар по валутните и икономически въпроси Хоакин Алмуния, който в интервю за гръцкото радио Скай каза, че Евросъюзът ще продължи да следи отблизо икономическата ситуация в Гърция, тъй като структурният дефицит все още е над изискваните за Еврозоната три процента, а публичният дълг също е висок.

Пролетните прогнози на ЕС показаха, че бюджетният дефицит на Гърция ще се движи в границите под трите процента през тази и следващата година. Но в същото време Гърция все още не е решила фискалните си проблеми, каза Хоакин Алмуния.

Той препоръчва на Гърция нейните политици да проявят воля и да работят за по-нататъшно финансово оздравяване. Алмуния призовава Гърция да реши до 2010 г. проблемите с осигурителната система, тъй като по думите му финансово оздравяване е невъзможно без реформиране на тази система.

По-рано тази седмица Европейската комисия предложи на Съвета на министрите на икономиката и финансите на 25-те (ЕКОФИН) да прекратят наложената върху Гърция надзорна процедура заради прекомерно високия бюджетен дефицит с мотива, че той е
сведен под валидните за Еврозоната три процента.

Окончателното решение на съюза се очаква да бъде взето на заседание на съвета ЕКОФИН на 5 юни.

В доклад на комисията се отбелязва, че бюджетният дефицит на Гърция е спаднал от 7,9 на сто от БВП през 2004 г. на 2,6 на сто през 2006 г. За настоящата година комисията преценява, че дефицитът ще намалее с 0,25 на сто от БВП до 2,4 на сто.

Комисията обаче препоръчва на Гърция да засили мерките за запазване на фискалната дисциплина.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg