Еврокомисията иска от Гърция да засили борбата с данъчните длъжници

487
Еврокомисията иска от Гърция да засили борбата с данъчните длъжници

Европейската комисия препоръчва на Гърция да извърши структурни промени в данъчната си система и да засили борбата с данъчните длъжници, съобщава атинският в. "Нафтемборики".

Комисията поставя под съмнение постигнатата от правителството в Атина средносрочна цел за намаляване на бюджетния дефицит и за "тотално изчистване" на задълженията по текущата сметка до 2010 г.

Комисията е изненадата от факта, че като страна от ЕС с икономически ръст от 4%, данъчните постъпления в бюджета са спаднали и че за последните осем години приходите от преките данъци са намалели с 1.75%, а от косвените данъци - с 1.5%.

Атина непрестанно засилва мерките срещу данъчните измами, тъй като, по данни на Световната банка, сивата икономика на Гърция възлиза на около 30% от БВП на страната. Наскоро гръцкото правителство поиска имената на гръцки данъчни длъжници, действали чрез банки в Лихтенщайн.

Данъчните длъжници са сериозен проблем за Гърция. По данни на ЕС задълженията към гръцката държава от неплатени данъци се изчисляват на повече от 30 млрд. евро, което съставлява 15% от БВП.

Всяка втора фирма в Гърция е данъчен длъжник. Финансовите власти смятат, че най-много длъжници има в строителството, хотелиерството, ресторантьорството и туристическите агенции, допълва БТА.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg