Европейската комисия ще предостави на Албания финансова помощ

462
Европейската комисия ще предостави на Албания финансова помощ

Европейската комисия ще предостави на Албания финансова помощ в размер 245 милиона евро за периода от 2008 до 2010 година, предаде македонската агенция МИА.

 Тази финансова помощ има за цел да подкрепи страната по пътя й към Европейския съюз. Тя ще бъде предназначена за ускоряване на политическите и икономическите реформи, целящи приближаване на Албания до европейските закони и стандарти. Средствата ще бъдат насочени към две основни направления - изграждане на институциите и трансгранично сътрудничество.

Първото направление е фокусирано върху реформата на обществената администрация, структурите на европейската интеграция, финансовия контрол, реформите в правосъдната система и полицията, антикорупционни програми, медии.

В икономическата сфера помощта ще бъде употребена за подпомагане на структурните реформи, функционирането на пазара на труда, образователната система, развитието на малките и средните предприятия, търговията и обществените услуги.

Част от средствата ще бъдат насочени и към земеделието и развитието на селата, към транспорта и енергетиката.

Второто направление ще подпомогне трансграничното сътрудничество на Албания с Черна гора, Македония и Гърция, отбелязва МИА.

Източник:БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg