Еврозоната на здрача: Франция и Испания вървят нагоре, Германия буксува

1313
Еврозоната на здрача: Франция и Испания вървят нагоре, Германия буксува

© Pixabay

Френската и испанската икономика демонстрират неочаквана устойчивост през второто тримесечие, но стагнацията в мощната Германия показва, че пред еврозоната предстоят нови проблеми, тъй като производството е слабо, а услугите се забавят, пише Reuters и добавя: 
 
“Франция и Испания нараснаха с устойчив темп благодарение на по-силния износ и туризма, докато Германия, най-голямата държава в еврозоната, остана най-зле представящата се голяма икономика в блока. Германският брутен вътрешен продукт стагнира през второто тримесечие, след като през зимата икономиката изпадна в лека рецесия. Основно потреблението на домакинствата помогна да се избегне по-дълга рецесия”. 
 
Въпреки че са налице някои положителни тенденции, германският министър на икономиката Роберт Хабек заявява, че данните са "всичко друго, но не и задоволителни". 
 
Слабата покупателна способност, намаляващите промишлени поръчки, въздействието на най-агресивното затягане на паричната политика от десетилетия насам и очакваното забавяне на американската икономика - всичко това говори в полза на слабата икономическа активност, казва Карстен Бржески, глобален ръководител на отдел "Макро" в ING, пред информационната агенция. "Продължаваме да виждаме, че германската икономика е заседнала в зоната на здрача между стагнацията и рецесията". 
 
Отново ръст на лихвите, а после? 5 въпроса на финансовите пазари към ЕЦБ ЕЦБ се очаква да повиши отново лихвените проценти в четвъртък, но последващите ѝ действия не са толкова ясни


Данните от Франция и Испания, втората и четвъртата по големина икономика в блока, са по-оптимистични от германските. Брутният вътрешен продукт на Франция се разширява през второто тримесечие с по-бърз от очакваното темп от 0,5%, докато испанската расте с 0,4%. 

Растежът във Франция се дължи основно на износа, стимулиран до голяма степен от доставката на круизни лайнери. В Испания външното търсене, включващо чуждестранния туризъм, който е стълб на икономиката на страната, е водещо за растежа, посочва още Reuters. 
 
"Виждаме, че за първи път френският растеж се дължи на износа, на корпоративните инвестиции в много по-голяма степен, отколкото на потреблението на домакинствата", заявява министърът на финансите Бруно Льо Мер пред радио RTL. "Това още веднъж показва, че нашият производствен двигател работи добре и ефективно." 
 
Въпреки стагнацията в Германия, данните от Испания и Франция би трябвало да помогнат на еврозоната да ускори растежа си и да се отлепи от дъното 0%, отчетени през първите три месеца на годината. Икономисти, анкетирани от Reuters, прогнозират ръст от 0,4% през второто тримесечие, когато в понеделник ще бъдат публикувани данните за целия блок. 
 
Инфлацията държи ЕЦБ нащрек за ръста на печалби и заплати Едновременното увеличение и на двете би подхранило инфлационните рискове


В Германия ревизираните данни на статистическата служба показват, че зимната рецесия е била малко по-плитка, отколкото бе съобщено първоначално. През първото тримесечие БВП на страната се е понижил с 0,1 % спрямо предварителната оценка за спад от 0,3 %, а през последното тримесечие на 2022 г. е отчетен спад от 0,4%, ревизиран от 0,5%. 

Несигурни перспективи за еврозоната 
 
В по-далечна перспектива еврозоната я очаква несигурност, която дава основания на Европейската централна банка да се замисли дали да продължи с кампанията си за повишаване на лихвените проценти в борбата си с рекордната инфлация. 
 
Големите компании в блока отчитат стагниращи нива на активност и не виждат подобрение през настоящото тримесечие, като рисковете клонят към още по-негативни резултати, акцентира ЕЦБ в петък въз основа на свое проучване, което допълва и без това мрачната картина, в която редица показатели - от показанията на PMI до данните за БВП и кредитирането, сочат, че блокът се представя по-слабо от очакваното, а рисковете от рецесия нарастват. 
 
Цените на суровините засилват страховете за глобална рецесияОт началото на годината индустриалните метали са се понижили с 3,79%, а енергийните суровини като петрол и газ - с 23%


В четвъртък ЕЦБ повиши лихвените проценти за девети пореден път, но остави отворена вратата за пауза през септември, въпреки че базисната инфлация изглежда е по-стабилна, отколкото се смяташе досега. 

"Продължаваме да смятаме, че затягането на паричната политика ще оказва все по-голямо влияние върху активността през втората половина на тази година", посочва в заключение Франциска Палмас, старши икономист за Европа в Capital Economics. 
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

гошо
# 0
22:07 | 30 July 2023
Колонии на ционистите от терористична С.Америка
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg