FT: Рисковете за потенциалните инвеститори са все още големи в Румъния и България

390
FT: Рисковете за потенциалните инвеститори са все още големи в Румъния и България

Дори още по времето на комунизма страните от Източна Европа и бившия Съветски съюз много се различаваха по отношение на риска за потенциалните инвеститори и търговски партньори, пише "Файненшъл таймс" в статия, в която прави преглед на новите страни-членки на ЕС, озаглавена "Големи празнини в практиката и опита".

Макроикономическите опасности са най-малки в Словения - първата бивша комунистическа страна, присъединила се към еврозоната - но съвсем не са за пренебрегване, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

Рисковете са значително по-големи в Румъния и България, последните присъединили се към организацията страни миналата година. Както посочи Европейската комисия в годишния си доклад това лято, отбелязва "Файненшъл таймс", и двете страни изпитват
сериозни проблеми с корупцията, а България и с организираната престъпност.

Потенциалът на двете балкански държави е значителен, особено що се отнася до Румъния. В двете страни освен това няма гаранции за икономическа и политическа стабилност.

В Румъния, където брутният вътрешен продукт (БВП) миналата година нарасна със 7.7 процента, има признаци на прегряване на икономиката, като разходите в частния и обществения сектор растат бързо, а външният дефицит достигна 11.6 на сто от БВП.

Междувременно вземането на политически решения е затруднено от продължаващите политически битки между президента Бъсеску и правителството.

В България, политическата обстановка е по-стабилна, но икономиката е по-уязвима на външни влияния, като миналата година дефицитът по текущате сметка на страната достигна 14.8 на сто от БВП, пише "Файненшъл таймс".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg