Гърция ще се бори с незаконното забогатяване

428
Гърция ще се бори с незаконното забогатяване

Затвор до четири години в Гърция за неплащане на данъци и зад решетките от пет до десет години за "пране на пари" предвижда новият законопроект на правителството в Атина, съобщава днес гръцкият в. "Имерисия".

"Прането на пари" ще се наказва също и с глоби от 20 хиляди до 1 милион евро, служителят допуснал или помогнал затова деяние ще бъде санкциониран със затвор от 5 до 25 години и с глоба от 30 хиляди до 2 милиона евро, а фирмата, която се е облагодетелствала, ще се наказва с глоба от 30 хиляди до 3 милиона евро.

Проектът предвижда още Гърция да затегне механизмите за борба с прането на мръсни пари, като за целта ще бъде засилена превенцията срещу узаконяването на доходи от престъпни дейности и срещу финансирането на терористични действия.

С него се премахва досегашната национална независима комисия за борба с прането на пари и на нейно място ще бъде създаден постоянен колективен орган, който ще се нарича Комисия за борба с легализирането на пари от престъпни дейности и с финансирането на тероризма.

Проектът предвижда още да бъдат създадени комисии и специални служебни механизми за изработване на стратегия и политика за борба с това явление.

В миналогодишния доклад на Държавният департамент на САЩ Гърция бе определена като една от най-големите "перални на мръсни пари" в Югоизточна Европа. Според доклада чужденци избират Гърция, за да легализират приходи, получени от неплащане на данъци и от незаконно забогатяване.

В документа също така Гърция бе поставена на първо място в ЕС по разходи в казината на глава от населението на страната и бе направен изводът, че парите от престъпни дейности не се перат обикновено през банките, а много често се инвестират в недвижими имоти, хазартни игри и на атинската фондова борса.

Източник:БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg