Газпром започва съкращения

362
Газпром започва съкращения

Руският енергиен гигант "Газпром", който работят около половин милион души, ще започне съкращения, пише в днешния си брой в. "Коммерсантъ".

Според разпореждане на Алексей Милер в централния офис на компанията ще бъдат съкратени 10% от сътрудниците, заемащи едни от най-високоплатените длъжности.

Според изданието "Газпром" се е решил на тази стъпка заради рязкото увеличаване на разходите през 2007 г.

От компанията потвърдиха, че наистина има такова разпореждане, което ще засегне централния офис и филиали, в които са заети 5.77 хил. души. В част от отделите е възможно намалението на 20% от персонала, докато други няма да бъдат засегнати.

Консолидираният отчет на "Газпром" е показал, че разходите за заплащане на труда през 2007 г. са нараснали с 24.7% до 248.9 млрд. рубли (около 6.7 млн. евро), като същевременно се налага повишение на средната работна заплата.

Най-големи разходи е имало в централния офис, където управленческите разходите са нараснали с общо 32.6%, като от тях за заплати- 22.2%. Назначени са били още 90 души.

Валерий Несторов от "Тройка Диалог" смята, че решението на "Газпром" е уместно, тъй като щатът е бил "раздут" и предстоящите съкращения ще накарат мениджърите да работят по-усилено.

Според анализатора от "КИТ Финанс" Константин Черепанов обаче тези съкращения (около 600 души) са твърде малки, за да се отразят на капитализацията на компанията.

Черепаев припомни, че "Газпром" възнамерява да подобри управлението си, за което в последно време често е критикуван. Така капитализацията на компанията на последното общо събрание на акционерите отчете спад от 8.7% до 316.7 млрд. долара.

За разлика от западните петроли компании, които често предприемат съкращения при спад на рентабилността, в Русия, включително и в "Газпром", това е рядко явление. От поемането на ръководството на компанията от Милер през 2000 г. това е първото системно съкращение.

Според запознати руският гигант няма сключени споразумения със служителите си за компенсации при безработица.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg