Хърватия планира да приключи с предприсъединителните си преговори за ЕС през 2008 г.

422
Хърватия планира да приключи с предприсъединителните си преговори за ЕС през 2008 г.

Министър-председателят на Хърватия заяви, че страната му ще завърши преговорите за присъединяване към ЕС през следващата година.

Стратегията на правителството според него е да се закрият всички глави по преговорите с евросъюза за присъединяване на страната през следващата година.

За да се постигне това през тази година, правителството възнамерява да открие всички глави по предприсъединителните преговори и да достигне до споразумения по тях през следващата.

Според Иво Санадер, министър-председател на страната, поставените цели са амбициозни, но напълно достижими.

Хърватия започна преговори по присъединяването през октомври 2005 година, като целите са страната да стане член на ЕС през 2009 година, почти 18 години след обявяването на независимостта на страната, която преди това влизаше в състава на бивша Югославия.

До момента страната е отворила пет и затворила две от общо 35-те сфери на предприсъединителните преговори, по данни на министъра по евроинтеграция от страната.

На 6 март ръководните органи на ЕС посъветваха Хърватия да ускори темпа на борбата си срещу корупцията, както и за улесняване на достъпа на местните и международни компании до сектори с ниска степен на конкуренция.

В същото време съвети бяха отправени и за ускоряване на структурните реформи и приватизацията в сектори като стоманодобива и корабното строителство.

Страната субсидира губещи сектори със значителни средства в размер на 3.5% от брутния си вътрешен продукт за изминалата година. Средното ниво на субсидии за подобни отрасли е под 1%, коментират още специалисти.

Някои глави от предприсъединителните преговори са особено трудни и политически чувствителни като земеделието и корабостроенето например, смята министър-председателят на страната. Като друго трудно поле за преговори се определя екологията.

Към момента в страната има три корабостроителници, които работят на загуба и се субсидират от правителството, като правителствените планове предвиждат те да бъдат приватизирани до 2011 година.

Хърватия все още не е подписала протокола от Кьото относно вредните газови емисии, като към момента едва 0.05% от енергията й идва от възстановяеми енергийни източници, на фона на средното за страните от ЕС в размер на 6.4%.

Страната се радва на силна подкрепа за присъединяването си от всички членове на ЕС, като процентът на одобрение е над 50%, отбелязва министър-председателят.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg