Хърватска може да забави присъединяването си към ЕС до 2011 г.

355
Хърватска може да забави присъединяването си към ЕС до 2011 г.

Хърватска може да се присъедини към Европейския съюз до 2011 година, което е по-късно от досега обявяваните планове страната да стане член на европейското семейство до края на десетилетието, сочи доклад на австрийската банка Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG.
Страната трябва да продължи да се адаптира към европейските стандарти с досегашните си темпове, като се очаква икономиката й да нараства с над 4.5% за периода между 2008 и 2012 година, се казва още в доклада.

През 2005 година хърватската икономика отбеляза повишение от 4.5%, а за изминалата година прогнозираният й ръст е в размер на 4.6%.

Страната стартира преговорите си за членство в ЕС през октомври 2005 година, като изостана значително от другите страни от Централна и Източна Европа ( присъединили се към ЕС още през 2004 година) основно поради етнически проблеми.

Значително подобрение се изисква Хърватска да направи в законодателството си, публичната администрация и борбата с корупцията, преди да стане равнопоставен член на ЕС.

Забавянето на структурните реформи може дори да възпрепятства присъединяването на страната и до 2013-2014 година и да доведе до забавяне на ръста на икономиката й, коментират специалистите от ЕС

Ускоряване на реформите може да доведе до присъединяването й през 2011 година и до ускоряване на ръста до малко над 5%, коментират още от Raiffeisen.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg