Икономически ръст от 4 процента и дефицит от 1.7 на сто предвижда гръцкият бюджет 2008

380
Икономически ръст от 4 процента и дефицит от 1.7 на сто предвижда гръцкият бюджет 2008

Повишения на заплатите с над 3 процента, ограничаване на назначенията, увеличаване на специалния данък върху нафтата за отопление и налагане на единен данък върху недвижимите имоти.

Това предвижда проектобюджетът на гръцкото правителство за 2008 г., който днес ще бъде внесен за обсъждане в парламента, съобщават медиите в Атина, цитирани от БТА.

В. "Вима" пише, че в проекта са заложени мерки за засилване на контрола върху бюджетните разходи и за намаляване на дефицитите, като акцентът ще падне върху пенсионното осигуряване, здравеопазването и държавните предприятия от сферата на услугите.

Освен промени в пенсионно-осигурителната система, които правителството иска да извърши преди лятото на 2008 г., мерките в новия бюджет предвиждат още данъкът върху нафтата за отопление да бъде изравнен с дизеловото гориво, който се очаква да донесе в бюджета приходи от над 1 млрд. евро, увеличаване на цените на билетите на градския транспорт и орязване на назначенията в държавния сектор.

Така цената на нафтата за отопление ще скочи до 1 евро за литър от 0.60 евроцента. За потребителите, които се отопляват с нафта през зимата, се предвижда отстъпка. Те ще я купуват за едно евро, но след това ще им се приспадат парите до тази цена и на тях нафтата ще излиза около 0.60 евроцента за литър.

Недвижимите имоти ще се облагат с единен годишен данък. Премахват се данъците върху наследствените имоти и даренията.

В проекта за 2008 г. е заложен икономически ръст от 4 процента и дефицит от 1.7 на сто от БВП на страната. Очакванията за тази година дефицитът да бъде в границите на 2.5 процента. това означава, че икономическият екип на правителството ще трябва да намери приходи в размер на около 2 млрд. евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg