„Интер РАО“ инвестира 722 млн. евро в балкански ВЕЦ-ове

615
„Интер РАО“ инвестира 722 млн. евро в балкански ВЕЦ-ове

Руската „Интер РАО“ ще инвестира 722 млн. евро във ВЕЦ-ове в Република Сръбска. Анализатор посочва пред „РБК Дейли“, че с реализирането на тези проекти Русия ще укрепи влиянието си на Балканите, а местните й партньори ще повишат енергийната си сигурност.

Детайли от протокола за намерения, подписан на 15 април между представители на руската енергийна компания „Интер РАО“ и техните колеги от „Elektroprivreda Republike Srpske“ (EPRS), станаха известни на „РБК Дейли“. Споразумението предвижда строителството на най-малко седем ВЕЦ-а на територията на автономната Република Сръбска, в състава на Босна и Херцеговина (БиХ). Източник от ръководството на EPRS съобщи за „РБК Дейли“, че възможните инвестиции на руската страна могат да достигнат 722 милиона евро, а годишното производство на електроенергия може да надхвърли 1700 ГВт/ч.

Преди всичко става дума за строителството на три ВЕЦ-а в басейна на река Требишница, които могат да произвеждат до 488 ГВт/ч., а общата стойност на проекта се оценява на 287 милиона евро. Планира се подготвителните работи да започнат през 2009 г., съобщи източникът, а подробното разработване на проекта за трите станции вече са извършва от EPRS. Подобни мероприятия се планират и в горното течение на река Дрина. Там, както и в случая с Требишница, могат да бъдат построени три ВЕЦ-а: „Паунци“, „Фоча“ и „Горна Дрина“. В това строителство се планира да бъдат вложени 343 милиона евро.

Годишната производителност на трите дрински ВЕЦ-а, според проектната документация, трябва да бъде 708 ГВт/ч., а започването на работата също е планирано за пролетта на 2009 г. Последна в списъка с проекти е станцията на река Лим – цената на проектираната ВЕЦ „Мрсово“ е 92 милиона евро, а производителността й се планира на равнище от 500 ГВт/ч годишно.

„Скоростта на реализация на проектите и обемът на финансови средства, вложени в строителството, до голяма степен зависят от поведението на руските партньори. Всички необходими изследвания вече са приключили, даже част от проектната документация е готова. Проектите могат да бъдат напълно готови до септември тази година. В момента ние работим и над намирането на решения за отстраняване на възможните рискове, заплашващи строителството на ВЕЦ-овете“, заяви мениджър на EPRS.

Ще припомним, че освен към проекти в БиХ, представители на „Интер РАО“ проявяват интерес и към сходни проекти в Сърбия. Източници от сръбското министерство на енергетиката и минната промишленост заявиха пред „РБК Дейли“, че руснаците са се заинтересували от възможността да участват в доизграждането на няколко ТЕЦ-а на територията на страната, като общият обем на руските инвестиции може да достигне до 2 милиарда евро.

„Сърбия и Република Сръбска имат най-големия в региона потенциал в областта на хидроенергетиката. Ако вземем предвид, че нивото на потребление на електричество в Европа постоянно расте, също както и цените на енергоносителите, руските инвестиции изглеждат напълно логично. Ако посочените проекти бъдат реализирани, руската страна ще успее да укрепи своето влияние в региона, а местните партньори ще повишат нивото на енергийна сигурност на своите страни“, смята старши анализаторът от белградската консултантска агенция „Спутник“ Саша Савичевич. Вчера не успяхме да получим коментар от „Интер РАО“, посочват от „РБК Дейли“.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...