Иван Щериев: Чрез SeeLink трябва да създадем бизнес общност

3800
Иван Щериев: Чрез SeeLink трябва да създадем бизнес общност

Политическата криза се отрази на пазара в Македония, на цялата икономика. Финансовите потоци бяха обхванати за дълъг период от време заради продължаващите процеси на дестабилизация от 2015 г.

Това каза Иван Щериев, изпълнителен директор на Македонската фондова борса. Той участва в панел „Капиталови пазари“ , който се провежда в първия ден на „Шумът на парите“.

Щериев изрази надежда, че сформирането на новото правителство ще доведе до стабилизация на пазара. „Цената, която платихме от 2015 г насам, вече две години и половина, беше намаляването на чуждестранните инвеститори и инвестиции“, каза той. По думите на експерта в момента в страната се отчитат исторически ниски нива на този тип инвестиции.

Той отчете, че от 109 компании, листвани на Македонската фондова борса, 88 са декларирали печалба, а 33 са раздавали дивиденти. По отношение на оборотите се наблюдава ръст с 16% спрямо година по-рано.


Щериев каза още, че от началото на годината в борда на борсата има и нов член – Erste Bank Скопие, като надеждите му са това да е началото на по-добро развитие на пазара.

Успяхме да решим и някои от проблемите в инфраструктурата, като интегрирахме нов софтуер от Босна, благодарение на който най-после имаме възможност за интернет търговия, коментира той развитието на борсата.

По отношение на платформата за търговията с ценни книжа SeeLink, Щериев каза, че планът за тази година е да приключат отворените процеси за свързване на някои пазари. „Към края на тази година ще станем част от платформата и се надявам това да се случи и с Босна, Баня Лука и Сараево“, коментира експертът въпроса за потенциала за разширение.

„Тези пазари предлагат 580 различни акции има около 13 членове от 5 пазара, 100 индивидуални брокери могат да се свържат,  има 15 споразумения за брокерство. По думите му в момента възможностите за развитие се обсъждат и с голяма западна банка. „Тя има присъствие в много страни и може да  приложи по-прост сетълмент“.

Спонсори на проявата през 2017 г. са Уникредит Булбанк, Алкомет, Адмирал Маркетс, Сирма Груп Холдинг, Amundi Asset Management, iuvo, Интернационал Хотел Казино & Тауър Суитс, Регус България, LG, Mastercard, Garitage Park и Американският университет в България.

Медийни партньори на Шумът на парите' 2017 са Novini.bg, Economic.bg, Broker.bg, списание Икономика, Kaldata.com, Offnews, SmartMoney.bg и Enterprise Europe Network.

Повече информация за лекторите и програмата на събитието може да намерите на https://profit.bg/forum/ или във Facebook

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2017

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg