Изграждат нефтопровод, снабдяващ директно от Черно море пазарите в Централна Европа

746
Изграждат нефтопровод, снабдяващ директно от Черно море пазарите в Централна Европа

Комисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс подписа днес в Загреб министерска декларация за следващите стъпки за изграждането на нефтопровод, който ще пренася нефт директно от Черно море до пазарите в Централна Европа.

В момента този нефт се превозва с танкери. Така нареченият „Паневропейски нефтопровод“ значително ще намали рисковете от сериозни инциденти в Босфора, Черно, Егейско и Адриатическо море.

„Този проект е един добър пример за засилване на сътрудничеството между членките на Енергийната общност“ - заяви комисарят Пиебалгс.

Паневропейският нефтопровод цели да свърже пристанището в Констанца, което се намира на Черно море (Румъния), с нефтения терминал в Триест, Италия. За разлика от други проекти, които избягват Босфора, този нефтопровод свързва Черно море директно с континенталната нефтопроводна мрежа не ЕС.

От Триест има нефтопроводи на север за Австрия, Германия и Чехия. От тази гледна точка нефтопроводът е от голямо стратегическо значение за Европейския съюз.

Декларацията бе подписана по време на широкообхватен енергиен форум в Хърватия. Това събитие, което се проведе в Загреб, събра заинтересовани страни не само от Югоизточна Европа, но също и от Русия, Каспийския регион и Централна Азия.

Днешната конференция е част от така наречения „Процес на сътрудничество в Югоизточна Европа”. Това е организиран на местно ниво междуправителствен консултационен формат, който се занимава основно с регионални проблеми. В него участват Албания, Бивша югославска република Македония, Сърбия, Черна гора, България, Румъния, Турция, Босна и Херцеговина, Хърватия и Гърция и Молдова като наблюдател. Хърватия поема председателството за 2007 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg