Калфин: Признаваме Косово, ако спазват правата на етническите малцинства

690
Калфин: Признаваме Косово, ако спазват правата на етническите малцинства

„Ще предложа решение за установяване на дипломатически отношения с Косово, ако декларираните намерения за спазване на основните принципи на плана "Ахтисаари", гарантиращи мултиетническо функциониране на обществото в Косово, залегнат в Конституцията и в основния пакет закони в Косово“. Това каза днес вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин в отговор на актуален въпрос в парламента относно българската позиция по отношение на обявената независимост.

„Мисля, че тази позиция е изключително ясна и няма нужда от обяснения“, каза Калфин, цитиран от БТА.

През последните две години България положи огромни усилия да се постигне договорно споразумение между Белград и Прищина, посочи той. Изключително активна дейност имахме по отношение осъществяване на възможности за диалог, срещи, подпомагане на ангажиментите по заложените принципи в плана "Ахтисаари", каза Калфин. За съжаление всички тези опити не доведоха до успех и до договорно решение, добави той.

Националните интереси при това положение се водят от два основни принципа, каза министър Калфин. Първият е средносрочната и дългосрочна стабилност на Балканите, коментира той. За нас замразяването на косовския конфликт с всички напрежения около него не е приемливо, тъй като това обрича Балканите да останат дълго време извор на насилие и нестабилност, а това ще се отрази на всички съседни страни, каза министър Калфин. Вторият принцип е ЕС и международната общност да имат силен ангажимент към ставащото в Косово, доколкото, съгласно Солунския дневен ред на ЕС, всички страни на Западните Балкани, без изключение, имат перспективи за европейска интеграция, добави той.

Калфин посочи, че досега има 8 страни-членки на ЕС, признали Косово като независима държава, още 8 са започнали процедурите си, а 4 са декларирали, че ще започнат такива процедури. 4 страни са заявили, че на този етап нямат намерение да признаят независимостта на Косово. Ние ще продължим през следващата седмица да следим какво се случва в Косово и да се опитваме да имаме достатъчно добър диалог с всички, каза Ивайло Калфин.

Той заяви, че върху България няма оказван натиск от страна на други страни. Това е решение, което взимаме ние, съобразено нашите национални интереси, заяви Калфин. Всяка страна има различни поводи да вземе своето решение, ние сме в контакт и координираме позицията си със страните в региона и с ЕС, но всяка една страна взима независимо своето решение, заяви той.

Още по темата:

Парламентът на Косово одобри единодушно независимостта на сръбската област

Умерена реакция на повечето държави след обявяването на независимо Косово

Станишев: Първи приоритет за нас е сигурността на контингентите ни в Косово

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg