Каним хърватски фирми да строят магистрали у нас

1650
Каним хърватски фирми да строят магистрали у нас

Премиерът Бойко Борисов покани хърватските строителни компании да участват в търговете за строеж на магистрали в България.

На съвместна пресконференция с хърватския премиер Ядранка Косор премиерът заяви, че хърватските строителни фирми и инфраструктурни компании имат голям опит в строеж на магистрали в пресечена местност. Така че те са добре дошли на нашите търгове за магистралите „Струма" и „Хемус", които ще обявим в следващите години.

България може да изнася електрически ток за Хърватия и това е била една от темите, обсъдени на срещата между двамата, каза Борисов.

Обсъдена е била възможността български строителни фирми да изграждат хотели по хърватското крайбрежие.

Друга перспектива в развитието на двустранните отношения е свързана с това - да се засилят възможностите за използване на плавателния път по река Дунав и създаването на директна авиолиния Загреб - София. За последното Борисов заяви, че за България това е малко по-сложно, тъй като става дума за частна авиокомпания, но правителството ще предприеме необходимото, за да се обсъдят възможностите за директен полет.

Водим голяма бизнес делегация, тук е и министърът на икономиката, енергетиката и туризма - каза Борисов. В следващите месеци и след присъединяването на Хърватия към Европейския съюз с отпадането на редица данъци и такси бизнесът между двете държави ще стане много по-лесен - заяви Бойко Борисов и още веднъж потвърди безусловната подкрепа на България за членството на Хърватия в ЕС.

„Добре се живее в България. Имаме един от най-ниските дългове и един от най-ниския дефицит в ЕС и сме много по-напред от вас", каза още Борисов.

Убеден съм, че до една - две години мониторингът на ЕК за България ще отпадне, защото ще изпълним критериите, които трябваше да бъдат изпълнени преди присъединяването на България към ЕС - това каза премиерътна въпрос на хърватски журналист - дали Хърватия е заплашена от мониторинг от страна на ЕК и как се живее в страна с мониторинг от Европейската комисия.

Борисов заяви, че в България мониторингът е единственият шанс за реформа в съдебната система, тъй като тя е конструирана изцяло от предишното правителство и е независима. Преди няколко месеца за първи път имаше доклад на ЕК за България, който беше положителен. Отчетена беше политическата воля на правителството за борба с корупцията и организираната престъпност.

Мисля, че бях ясен: добре се живее в България. Имаме един от най-ниските дългове и дефицит и сме много по-напред от вас, обърна се Борисов към хърватския премиер Ядранка Косор.

Борисов бе запитан за коментар на инициативата на Франция и Италия за промяна на Шенгенските правила и дали това ще доведе до забавяне на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Борисов бе категоричен, че както трябва да се спазват всички критерии за членство в Шенген, така например трябва да се изпълняват и критериите за дефицит под 3 %, които Евросъюзът е приел. „Аз съм за това да има всякакви предложения, които ще подобрят състоянието на Евросъюза. Но както правителството в България прие Пакт за финансова стабилност до 2013 г., с който да заковем дефицита под 3 %, така това трябва да направят всички държави-членки на ЕС", каза Борисов.

Техническият доклад на България за Шенген е абсолютно изряден и това беше признато от всички, каза Борисов.

Има държави в Евросъюза, които ако сега трябва да ги приемат, ще са по-слабо подготвени от Хърватия, даде пример той.

Бойко Борисов заяви пълна подкрепа на българското правителство за евроинтеграцията на Хърватия. Той подчерта, че това ще бъде важен знак за страните от региона.

По материали на агенция Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg