Китайската ценова формула по-лоша за Русия от европейската

612
Китайската ценова формула по-лоша за Русия от европейската

Визитата на премиера Владимир Путин в Китай може да се окаже пробив в енергийното сътрудничество между двете страни. В случай на успех на преговорите Пекин ще се превърне в най-големия купувач на руски газ.

Проблемът се заключава единствено в цената, която са готови да платят китайските партньори, а по този въпрос няма никаква яснота до момента. Експертите смятат, че рискът Русия да се окаже в зависимост от купувача монополист расте с всеки изминал ден, пише "Независимая газета".

С воденето на мащабни преговори с Китай в енергийната област се зае вчера лично премиерът Путин, който пристигна в Китай на официално посещение.

Според анализаторите, в резултат Китай, който за момента живее и без руски газ, в близко бъдеще може да се превърне в най-големия му купувач от руския "Газпром".

Каква цена компанията смята за приемлива за началото на доставките, представител на Газпром така и не обяви, отбелязвайки само, че "когато продавачът продава нещо, той иска да го продаде по-скъпо, а когато клиентът иска да купи много, той иска минималната цена. А този клиент иска много". "Пробив няма да има, ще има напредък", отбеляза Ананенков.

Той уточни, че доставките на газ могат да започнат в течение на три години от момента на достигане на договореност за цената. "Веднага след като се договорим, в течение на три години ще построим система и ще започнем доставки", каза заместник председателят на "Газпром".

През лятото президентът Дмитрий Медведев вече подписа грандиозен договор за 100 млрд. долара, според който КНР в течение на 20 години ще получи 300 млн. тона руски петрол. Част от анализаторите в медиите, подложиха на рязка критика тези договори, изчислявайки: 300 млн. тона петрол са еквивалентни на 2.205 млрд. барела и в такъв случай се получава, че Русия се задължава в течение на 20 години да достави на Китай петрол на средна цена от 45.4 долара за барел, докато световната цена вече месеци са държи на нивото от 70 долара. А колко ще струва барелът след 5,10 и 20 години, въобще е невъзможно да се предскаже...

Анкетираните от "НГ" експерти отхвърлят подобни изчисления. "Такова изчисление, в което далеч не са използвани всички данни и компоненти, явно е неправилно. Цената на петрола за Китай в рамките на подписания договор ще бъде в диапазона 70-73 долара за барел, което е напълно приемливо", отбелязва водещият анализатор на ИК "Файненшъл Бридж" Дмитрий Александров.

С това мнение е съгласен и ръководителят на аналитичния отдел на ИК "Галион Капитал" Александър Разуваев, който е убеден, че цената на петрола за Китай ще съответства на световния пазар. Но с цената на газа въпросът стои по-сложно. Александров изброява три варианта на цената на газа за Китай.

"Първият - вътрешноруска цена плюс цената на транспортирането и 30% митническа такса - т.е. получава се някъде около 1700-1800 рубли, или 56-60 долара за 1000 куб.м. Вторият - средната цена на газа в Китай, чийто размер е неизвестен за анализаторите. И накрая третият вариант - образуване на цената на газа, изхождайки от принципа равнодоходност от износа за Европа - днес това е около 300 долара за 1000 куб.м.", заяви експертът.

Разликата, по думите на Александров, е просто лудост. Но най-неприятното е, че на Русия за съжаление ще й се наложи да изхожда единствено от първите два варианта, отбелязва той. В днешната ситуация главната задача на Русия е да не допусне положение, когато Китай се превърне в монополен купувач на газ, смята Александров.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg