Кредитната криза бавно започва да засяга България и Румъния

652
Кредитната криза бавно започва да засяга България и Румъния

Кредитната криза бавно започна да засяга България и Румъния, в които икономическият растеж се увеличи през второто тримесечие на годината, в контраст с пониженията в другите страни в региона. Това пише в статия за отражението на световната финансова криза върху Източна Европа американският вестник "Уолстрийт джърнъл".

Авторитетният ежедневник отбелязва, че парите на пазара на недвижими имоти и за ипотечни кредити обаче започват да намаляват.

Новините за световната банкова криза вече пробиват балона на румънците, коментира "Уолстрийт джърнъл". Изданието обръща внимание, че някои по-богати граждани на страната вече са изтеглили спестяванията си от банките.

В статията със заглавие "Източна Европа усеща топлината от топенето" (имат се предвид последиците от световната финансова криза), "Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че инвеститорите и заемодателите се оттеглят от подложените на свръхнапрежение във финансов план икономики в региона. Това заплашва да спука кредитните балони на Балканите и води до резки понижения в Унгария и преживяващите доскоро бум балтийски страни, предупреждава вестникът.

В същото време "Уолстрийт джърнъл" прогнозира, че е малко вероятно която и да била от централно- и източноевропейските държави да изпадне в толкава тежка криза колкото Исландия.

Унгарската икономика е най-слаба в Централна Европа заради увеличаването на данъците от 2006 г., предприето с цел укрепване на влошаващото се състояние на държавните финанси, обръща внимание вестникът. Според изданието Латвия и Естония също са заплашени от криза, тъй като голяма част от растежа им се дължи на търговията на дребно и строителството - сектори, които са били подхранвани от евтините кредити.

Що се отнася до третата балтийска република - Литва, "Уолстрийт джърнъл" пише, че тя донякъде е в по-добро състояние, тъй като местните фирми и жители са взимали по-малко заеми и страната има по-силен експортен сектор.

Полша, Чехия и Словакия са още по-надолу в списъка на потенциалните кандидати за криза, защото техният растеж през последните години бе подхранван по-скоро от износа за Западна Европа, а не от балони на пазара на недвижимите имоти и на потреблението, обяснява изданието.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg