Кремъл не приема ценовия таван на петрола, ЕК разяснява как ще действа той

2195
Кремъл не приема ценовия таван на петрола, ЕК разяснява как ще действа той

© Unsplash

Русия няма да приеме таван на цените на своя петрол и анализира как да реагира, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и световните агенции.
 
Коалиция от западни страни, предвождани от Г-7, постигна споразумение за налагане на таван на цената на превозвания по море нефт в размер на 60 долара за барел. Целта е да се ограничат възможностите за Русия да финансира войната срещу Украйна. 

Таванът на цените ще позволи на страните извън ЕС да продължат да внасят по море руски суров петрол, но ще забрани на корабните, застрахователните и презастрахователните компании да обработват товари с руски суров петрол, освен ако той не се продава за по-малко от 60 долара за барел. Това би могло да затрудни превоза на руски суров петрол на цена над този таван, дори до държави, които не са част от споразумението.
 
Песков заяви, че Москва се е подготвила за обявения вчера от страните от Г-7, ЕС и Австралия таван на цените на руския петрол, че няма да приеме това ограничение, както и че ще извърши бърз анализ на споразумението и след това ще реагира.
 
“От тази година Европа ще живее без руски петрол. Москва вече даде да се разбере, че няма да доставя петрол на онези страни, които подкрепят антипазарната горна граница на цените”, заяви в Twitter Михаил Улянов, посланик на Москва към международните организации, базирани във Виена. 
 
По-рано днес руското посолство в САЩ, цитирано от ТАСС, заяви: "Установените от САЩ и техните партньори тавани на цената на руския нефт на практика означават прекратяване на базовите принципи на функциониране на свободните пазари, което води до по-голяма несигурност и по-високи цени за потребителите. Независимо от заиграването с опасни и нелегитимни инструменти, сме убедени, че нашият нефт ще продължи да бъде търсен.”
 
"Ще постигнем нашата цел и икономиката на Русия ще бъде унищожена, Кремъл ще си плати и ще понесе отговорност за всички престъпления", написа в Telegram началникът на президентската администрация в Украйна Андрий Ермак. Той допълва, че таванът е трябвало да бъде свален до 30 долара, за да бъде Русия унищожена по-бързо.

ЕК вече има указания относно тавана 

От понеделник ЕС няма да купува никакъв транспортиран по море руски суров петрол, който съставляваше 94% от всички доставки на руския суров петрол за 27-те страни от блока, отбелязва Reuters, като се позовава на разяснителни указания на ЕС.

ЕС ще спре и всякакъв внос от 5 февруари на руски петролни продукти, за които Г-7 ще въведе също таван на цените на по-късен етап, като ще използва точно същия механизъм, като за суровия петрол, поясняват от ЕС.

От понеделник компаниите за транспорт по море, регистрирани в ЕС, ще могат да транспортират руски суров петрол само ако той се продава под или на цената от 60 долара за барел, като на всеки два месеца този ценови таван ще се преразглежда. Първото преразглеждане ще е в средата на януари. Целта е да се държи цената на транспортирания по море руски суров петрол поне 5% под пазарната.

Ключовите компании за транспорт по море и застрахователните фирми са базирани в страните от Г-7 - така таванът ще се окаже бариера пред Москва да продава петрола си на по-висока цена.

Руски танкери, натоварени с руски суров петрол преди 5 декември, ще бъдат освободени от ценовото ограничение за 45 дни или до 19 януари.

Ако при преразглеждането на ценовия таван има промени в него, тогава ще има 90-дневна отсрочка, за да се гарантира, че нито един кораб няма да се окаже блокиран в морето с петрол, закупен на неприемлива цена.

Прегледът на ценовия таван е специфичен европейски механизъм, който ще изисква единодушие от 27-те страни членки. След договорена промяна, тя ще бъде дискутирана на ниво Г-7.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg