Заради икономическата криза множество ресторанти в руската столица скоростно се трансформират в кафенета, информира Взгляд.

За това съобщава шефът на Департамента по потреблението и услугите Владимир Малишков. От началото на т.г. в кафенета са се превърнали 140 московски ресторанта.

Собствениците им са били принудени да направят това с оглед на по-добра рентабилност.

"Поддръжката на кафене е многократно по-лесна и евтина, отколкото поддръжката на заведение със сервиране и на храна", обяснява Малишков. "А в условията на криза все по-малко хора могат да си позволят да отидат на ресторант".

Други ресторанти в Москва направо биват затваряни, неспособни да издържат на конкуренцията, изострила се неимоверно заради намалялата с 50 до 70% клиентела.

А има и такива, които се профилират в столови, в които се предлага "антикризисно" меню с ястия на достъпни за масовия потребител цени. Като цяло, за последните месеци цените в московските ресторанти са се понижили с 15-20%.

Източник: БГНЕС